🕝 2 minuter
Skotten trängde igenom dörren - Kopplas till konfliktmiljön
Publicerad 1 februari 2023 09:15
Uppdaterad 11 april 2023 21:01

Foto: Alexander Isa

Våldsvågen och konflikterna i de gängrelaterade miljöerna fortsätter. På drygt en vecka har det inträffat två skjutningar i Södertälje – bägge mot lägenhetsdörrar.

Onsdagen den 25 januari avlossades skott mot en lägenhetsdörr vid Astrabacken och enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

Natten mot onsdag den 1 februari – en vecka senare – beskjuts ännu en lägenhetsdörr. Denna gång på Storgatan. Bara ett stenkast från platsen där den senaste skjutningen inträffade.

Polisen på plats efter att lägenhetsdörr beskjutits med flera skott. Foto: Alexander Isa

Strax efter midnatt, klockan 01:46, får polisen det första larmet. Det är boende på adressen som larmar om att någon skjutit mot en lägenhet. Polisen rycker snabbt ut till platsen och upptäcker flera skotthål. Gärningspersonen har använt ett sådant kraftigt vapen att skotten trängt igenom dörren, men ingen person kom till skada.

Enligt Telgenytts uppgifter befann sig polisen vid platsen bara dagar innan nattens skjutning. Enligt en uppgiftslämnare framkom det att polisen sökte igenom flerfamiljshuset vid Storgatan och ska ha bland annat kontrollerat förvaringsutrymmen. Två dagar senare inträffade skjutningen mot lägenhetsdörren vid samma adress. Om insatsen för två dagar sedan har en koppling till nattens skjutning kan polisen i nuläget inte bekräfta, men menar att händelsen kopplas till konfliktmiljön i Stockholm.

– Däremot misstänker vi att skjutningen har att göra med det som har skett den senaste tiden. Det här är ingen isolerad händelse, säger Daniel Wikhdal på polisen till Telgenytt.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari. Foto: Alexander Isa

Den 21 januari detonerade en kraftig bomb i Kista och skadade en kontorsfastighet. En 23-åring från Södertälje häktades misstänkt inblandning. 8 dagar senare, den 29 januari inträffade en sprängning i ett bostadsområde Upplands Väsby. Även den gången greps en 25-åring man, skriven i Södertälje.

Detonationen i Upplands Väsby, ska enligt uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna som är drivande i den våldsvåg som pågår.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han tros fortsätta med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Orsaken till nattens skjutning mot lägenhetsdörren vid Storgatan i Södertälje är i nuläget oklart. Polisens har inlett en förundersökning och rubricerar ärendet som försök till mord och grovt vapenbrott.

Dela artikeln