🕝 2 minuter
Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby
Publicerad 30 januari 2023 17:17
Uppdaterad 30 januari 2023 17:17

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Dela artikeln