🕝 1 minuter
Sista rösterna räknas - Rödgröna tappar flera mandat
Publicerad 14 september 2022 15:58
Uppdaterad 14 september 2022 16:23

David Winerdahl (KD), Boel Godner (S), Tage Gripenstam (C) Montage/Foto: Alex Ataseven /Södertälje kommun.

Totalt har 52 av 53 distrikt räknats och just nu räkans det sista distriktet som rör ungefär 1700 röster.

Men redan nu framgår det att den styrande majoriteten i Södertälje backar med flera mandat.

Samtidigt som de sista rösterna sammanställs pågår förhandlingar mellan partierna om vilket block som kommer att styra Södertälje kommande fyra år.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har det senaste fyra åren haft totalt 34 mandat gemensamt och därmed majoritet för att styra i Södertälje.

När ett distrikt återstår att räkna framgår det tydligt att samtliga partier i den styrande majoriteten tappar mandat. Alla förutom förutom KD.

Det har resulterat i att rödgröna behöver räcka fram handen till bland annat Vänsterpartiet som tidigare uteslutits.

Men för att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten krävs det mer än så.

En förutsättning för S att behålla makten med C, MP och eventuellt Vänsterpartiet, är en att KD fortsätter sitt samarbete med S på kommunal nivå.

Men det beslutet skulle innebära att KD därmed bryter sig ur samarbetet med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna på riksnivå. Ett beslut som senaste dagarna väckt stor kritik från KDs väljare.

KD, som på riksnivå samarbetar med högerblocket, ger kalla handen till Moderaterna och Liberalerna lokalt. Enligt gruppledaren David Winerdahl är en av anledningarna att partiet inte vill samarbeta med SD.

Istället vill de fortsätta styra nästa mandatperiod med rödgröna, om de får tillräckligt med mandat, vilket de i nuläget inte har. Då kommer rödgröna behöva stöd hos eventuellt Vänsterpartiet.

Men än har inte alla röster räknats. Ett hopp för S, KD, MP och C är att få fler mandat som leder till ett eget styre utan att behöva söka stöd hos exempelvis V.

Rösterna vänts vara färdigräknade senare under onsdagskvällen.

Dela artikeln