Företag i fokus:

Annons

Stor kritik mot KD efter beskedet – ”Det här är ett svek”

b8b60d5d89eacb0a_org

Styrande majoritet i Södertälje, MP, S, C, KD. Foto: Södertälje kommun.

Kristdemokraternas tydliggörande om att partiet helst samarbetar med de rödgröna kritiserats nu stort bland många KD-väljare i Södertälje.

– Hade jag vetat att KD i Södertälje skulle samarbeta med Socialdemokraterna hade jag definitivt inte lagt min röst på dem, säger en person som Telgenytt talat med.

Tidigare under tisdagen klargjorde Kristdemokraternas gruppledare, David Winerdahl, att man helst ser sig styra Södertälje med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Beskedet om att KD inte håller samma linje som på riksnivå har upprört många som röstat på KD lokalt i Södertälje.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det en stor besvikelse bland partiets väljare i Södertälje att samarbetet med Moderaterna och Liberalerna uteblir.

– Jag och väldigt många andra i Södertälje hade absolut inte lagt vår röst på KD om vi vetat om det här i förväg, det kan jag garantera dig.

Men gruppledaren för KD i Södertälje, David Winerdal, menar att de varit tydliga med att de skulle fortsätta samarbetet med de rödgröna. Detta då man, på kommunalnivå, inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Kristdemokraternas gruppledare, David Winerdahl. Foto: Södertälje kommun.

– Hur tänker du kring att många KD-väljare i Södertälje uttrycker ett stort missnöje över ert beslut?

– Jag förstår det, å andra sidan har jag varit tydlig och sagt att någon samverkan med SD kommer det inte att bli, säger Winerdahl till Telgenytt.

Samtidigt har partiledaren för KD, Ebba Busch, samarbete på riksnivå med SD. Men KD i Södertälje vägrar samarbete med SD och därmed är det de rödgröna som KD kommer att samarbeta med. Detta är något många som röstat på KD helt har missat.

– KD har absolut inte varit tydliga. Tydliga var då, i kommunens korridorer eller? Om de nu varit så tydliga som du säger, hur kommer det sig att så många KD-väljare på allvar trott att de röstat borgerligt? Det här är ju ett skämt, säger personen till Telgenytt och fortsätter med kritiken mot KD.

Hur tror du att beslutet kan påverka partiet och dess väljare?

– Folk som röstat på KD har röstat och hoppats på ett maktskifte i Södertälje. Om de ingår ett samarbete med rödgröna idag kommer deras nuvarande politiker tappa förtroende, det är ingen snack om saken och kräver ingen raketforskning för det. Det här är ett svek rakt av och då kommer det gå betydligt sämre i nästa val. Jag önskar jag kunde ta tillbaka min röst, det här är skandal. Jag skulle aldrig rösta på de rödgröna, vilket jag i praktiken nu gjort då jag röstat på KD, säger personen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 september 2022 17:23
Senast uppdaterad: 13 september 2022 17:24

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)