🕝 2 minuter
Nuri Kino nominerad till den "Mäktigaste i Debatten"
Publicerad 21 april 2023 18:58
Uppdaterad 23 april 2023 11:45

Foto: Privat

Globalbar Magazine har nominerat journalisten, människorättsaktivisten och grundaren för ADFA Nuri Kino till ”Bistånddebattens mäktigaste”. Nuri och hans kollegor i ADFA har under det senaste året gjort otroliga humanitära insatser i Syrien, Turkiet, Libanon och Ukraina.

När Telgenytt når Nuri på telefon säger han att han tror att ADFA och han har en chans att kamma hem vinsten fast de konkurrerar med Sveriges biståndsminister och andra med tunga positioner i samhållet.

– Konkurrensen är stenhård. Jag menar att till exempel biståndsminister Johan Forssell säkert kommer att få en massa röster från moderater och den före detta ministern Carin Jämtin från socialdemokrater. Vi har dock en stor chans att vinna. Vi har gjort ett nästan obeskrivligt arbete under året som gått, säger Nuri Kino till Telgenytt.

Det är den digitala tidskriften Globalbar Magazine som utsett Nuri Kino till av de nominerade för ”Biståndsdebattens mäktigaste”. 

I motiveringen kan man läsa att hans kollegor och han under det senaste året har utfört fantastiska insatser. De har bland annat hjälpt tusentals ukrainska flyktingar till Sverige och skickat över 500 ton förnödenheter till Ukraina. ADFA var också så kallade First Responders under jordbävningen i Turkiet och Syrien. De var bland de första på plats för att dela ut filtar, mat och hygienartiklar. 

(Annonslänk)

För att övertyga beslutsfattare att ändra sin biståndspolicy har Nuri det senaste året också skrivit debattartiklar i både svensk och amerikansk media men även talat på internationella konferenser.

Hans arbete har bidragit till att flera resolutioner har antagits av parlament runt om i världen. Innan han grundade ADFA var han en av Europas mest prisbelönta undersökande journalister och har vunnit flera priser för sitt arbete. Han har infiltrerat pedofilnätverk, avslöjat spioner, krigsförbrytare och terrorister. 

ADFA är också en människorättsorganisation och är en ledande aktör i kampen för att stoppa förföljelsen av assyrier/syrianer, armenier, yezidier och andra urbefolkningar i Syrien och Irak. I sin egenskap av hjälporganisation  distribuerar ADFA minst 100 ton mat per år i dessa länder, såväl som i Libanon och Armenien.

Organisationen driver tillsammans med Syriac League (syrianska riksförbundet i Libanon) en vårdmottagning i Beirut där irakiska och syriska flyktingar kan få hjälp, men också libaneser som inte annars har råd med sjukvård. 

I år belönades ADFA med utmärkelsen Google Partner, vilket innebär att Google anser att ADFA är en hjälporganisation som de vill promota. Nuri Kinos arbete har hyllats av megastjärnor som Cher och han har också lockat till sig kända personer i Sverige till sina evenemang.

Nu hyllas han åter för sitt hårda arbete genom åren.

– Jag är självklart mycket glad åt att mina kollegors och mitt arbete blir uppmärksammat och att jag tack vare det åter blivit nominerad till ”Biståndsdebattens mäktigaste”. Denna utmärkelse är alla, de som donerar, volontärerna och andra som bidrar till vårt arbete, oavsett var i världen, säger Kino. 

Här kan du rösta på Nuri Kino

Dela artikeln