🕝 3 minuter
Tretton skjutningar i år - Sju med dödlig utgång
Publicerad 5 december 2022 10:08
Uppdaterad 8 november 2023 10:48

Foto: Alex Ataseven / Shamash Oyal.

Året 2022 är det blodigaste i svensk historia med rekordmånga skjutningar. Södertälje är en av städerna i landet som drabbats hårdast med totalt tretton skjutningar varav sju med dödligt utgång.

Blombacka den 4 december 2022: Dödsskjutning. Flera skott avlossas mot en 25-åring inne i en port i ett flerfamiljshus. Livräddande insatser inleds men mannens liv går inte att rädda.

Saltskog den 6 oktober 2022: Dödsskjutning. Två personer skjuts mitt i ett bostadsområde. En 19-åring avlider på plats och en 16-åring förs till sjukhus med allvarliga skottskador.

Ronna den 1 oktober 2022: Dödsskjutning. En 41-årig man skjuts till döds på öppen gata i Ronna med flera skott. Han ska enligt uppgifter till Telgenytt ha träffats i ansiktet och avled på plats. Enligt uppgifter tros 40-åringen ha skjutits till döds av misstag och att målet var en en annan person.

Dödskjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Ronna den 30 september 2022: Dödsskjutning. En 19-åring skjuts till döds vid Rösberga fritidscenter strack efter klockan 19 på fredagskvällen. Kort därefter greps fyra personer varav tre sitter just nu häktade misstänka för mordet.

Ronna den 28 september 2022: Vid 19-tiden på onsdagskvällen sköts en person i stadsdelen Ronna. Mannen fördes till sjukhus med lindriga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt såg en maskerad person röra sig i området strax innan skjutningen. Sedan ska två personen iakttagit lämna platsen på moped.

Saltskog den 23 september 2022: Strax innan klockan 20:00 avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en ung man vid Barrtorpsvägen i Saltskog. Mannen skadades allvarligt, men skadorna var inte livshotande. I samband med skottlossningen träffades även en parkerad bil och Allaktivitetshuset där flera personen befann sig. I samband med skjutningen sågs flera personer lämna platsen springandes.

En man i medelåldern utsattes för mordförsök den 9 september. Foto: Shamash Oyal.

Geneta den 9 september 2022: En man i medelåldern sköts mitt i ett villaområde när han satt i bilen. Han träffades med flera skott och fördes med ilfart till sjukhus för vård. Mannen överlevde mordförsöket som inträffade under fredagseftermiddagen den 9 september. Enligt vittnesuppgifter sågs en maskerad person lämna platsen på elsparkcykel.

Hovsjö den 16 juli 2022: Strax efter midnatt, natten mot lördag den 16 juli, skjuts en 18-åring på en parkering i Hovsjö. Han träffades med flera skott varav ett träffade i bröstet. 18-åringen överlevde och ärendet rubricerades som mordförsök.

Västra Blombacka den 10 juni 2022: Dödsskjutning. En ung man sköts till döds på en lekplats mitt i ett bostadsområde, bara ett stenkast från en förskola. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds påväg till jobbet natten mot fredag den 10 juli.

Västra Blombacka den 10 juli. En man i 20-årsåldern skjuts med flera skott och avlider på plats. Foto: Alex Ataseven.

Brunnsäng den 16 maj 2022: Vid 03-tiden, natten mot måndag, träffades en bil med flera skott. Enligt uppgifter besköts en ung man när han satt i sin bil, men klarade sig oskadd.

Västra Blombacka den 6 maj 2022: Vid midnatt inträffade en skottlossning i ett bostadsområde i Blombacka. Väl på plats kunde polisen konstatera att skottlossning skett mot en husfasad. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Rosenlund den 10 april 2022: Dödsskjutning. En ung man hittades död i ett villaområde i Rosenlund tidigt på söndagsmorgonen den 10 april, bara några hundra meter från sin brors grav. Han skjutne mannen var vid Södertälje Kyrkogård för att besöka sin brors gravplats när han jagades och sköts till döds med fler skott.

Ronna den 22 februari 2022: Dödsskjutning. En 23 årig man sköts till döds vid Gillestigen i stadsdelen Ronna. Han sköts på nära håll genom bilrutan när han satt i bilen på parkering. Han träffades med flera skott och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Ronna den 23 februari. En 23-årign skjuts till döds på en parkering vid Gillestigen. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Saltskog 23 september. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Ronna 28 september. Foto: Shamash Oyal.

Dela artikeln