🕝 2 minuter
Kommunen bryter med säkerhetsbolag – Inga fler bakgrundskontroller
Publicerad 28 maj 2024 14:56
Uppdaterad 28 maj 2024 14:59
Arkivbild

Efter allvarlig kritik från Justitieombudsmannen och avslöjanden från SVT, drar Södertälje kommun nu tillbaka planerna på att återuppta bakgrundskontroller vid nyrekryteringar.

Hösten 2023 riktade Justitieombudsmannen (JO) skarp kritik mot Södertälje kommun för att ha brutit mot lagstiftningen i samband med genomförandet av bakgrundskontroller, på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och kommunalrådet Elof Hansjons (S), av alla kommunanställda.

Kritiken kom inte bara från JO, utan även från anställda och facket, vilket ledde till en tvist och flera anmälningar till JO som konstaterade att kommunen bröt mot regeringsformen och Europakonventionen. Granskning visade också att kommunen överlämnat ansvaret för tusentals personuppgifter, hindrat dataskyddsombud från att granska processen och genomfört bakgrundskontrollerna utan att göra någon konsekvensbedömning.

– Kommunens kontroller är inte lagliga. Kommunens agerande är mycket anmärkningsvärt. Upplägget ger intrycket att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet, sade JO Per Lennerbrant i ett tidigare uttalande.

Boel Godner och Elof Hansjons (S) initiativ till bakgrundskontroller av samtliga kommunanställda bröt mot lagen. Det avslöjade SVT Nyheter Södertälje.

Efter Justitieombudsmannens beslut meddelade Stadsdirektör Magnus Gyllestad att bakgrundskontrollerna skulle pausas tills vidare, men att kommunen planerade att återuppta dem vid nyrekryteringar. Nu har kommunen vänt i frågan och beslutat att helt avbryta planerna på att återuppta bakgrundskontrollerna och bryta samarbetet med säkerhetsbolaget Nordic Aigis AB, som numera bytt namn till J2 Advising AB, och som genomförde de externa kontrollerna.

– Vi vill inte riktig utmana och vara ute i gråzonen, så då tog vi det säkra före det osäkra, säger stadsdirektör Magnus Gyllestad, till SVT.

Enligt SVT kostade det Södertälje kommun cirka 400 000 kronor att gå ur det avtalet.

Skrev avtal med ett dyrare företag.
SVT Nyheter Södertälje avslöjade att kommunledningen dessutom betalade 900 kronor per anställd för bakgrundskontroller utförda av Nordic Aigis AB, medan andra säkerhetsbolag erbjöd liknande tjänster för 100-300 kronor per person.

2022 omsatte säkerhetsföretaget J2 Advising AB över 10 miljoner kronor, med endast en anställd.

I januari meddelade regeringen att en utredning kommer att inledas som syftar till att möjliggöra bakgrundskontroller för samtliga kommunanställda.

Läs även: INSÄNDARE: Kommunledningen har riskerat ryktet och anställdas förtroende

Dela artikeln