🕝 2 minuter
Bakgrundskontrollerna: Regeringen tillsätter utredning
Publicerad 23 januari 2024 18:42
Uppdaterad 23 januari 2024 18:42

Arkivbild

Under hösten avslöjades kommunlednings med att bryta mot lagstiftningen i samband med att bakgrundskontroller. Inom kort förväntas Regeringen inleda en utredning som syftar till att möjliggöra bakgrundskontroller för samtliga kommunanställda.

– Vi tar ett första offensivt steg. Det kommer att följas av fler, sa Gunnar Strömmer (M) i riksdagen.

Kontrollerna, på initiativ av Boel Godner och Elof Hansjons(S), har sedan tidigare kritiserats av både anställda och facket som har inlett en tvist med Södertälje kommun. Även flera anmälningar upprättades till Justitieombudsmannen som beslutade att rikta allvarlig kritik mot kommunledningen som bröt mot mot grundlagen och Europakonventionen.

Kort efter JO:s besked meddelade stadsdirektören att samtliga bakgrundskontroller stoppades. Men under kommunstyrelsens sammanträde i december meddelades att kontrollerna återupptas, men endast i samband med nyrekryteringar.

Regeringen tillsätter utredning för att möjliggöra bakgrundskontroller för samtliga kommunanställda.
Saken togs upp efter ett initiativ av den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Ludvig Aspling, som frågade justitieministern, Gunnar Strömmer, om nödvändiga lagändringar för att möjliggöra bakgrundskontroller.

Gunnar Strömmer (M). Pressbild

– Vi vill sätta en utredning på fötter så snart det bara går, som dessutom med ett tydligt avgränsat uppdrag kan komma framåt skyndsamt för att hantera kommunernas situation, sade Strömmer.

Han har belyst att den kommande utredningen inte bara kommer att fokusera på Södertälje utan även på andra kommuners behov när det gäller bakgrundskontroller. En annan aspekt som diskuteras är om det bör räcka med att endast använda belastningsregister eller om det finns behov av att inkludera ytterligare kontroller. Strömmer anser att det kan vara motiverat att ta ett bredare grepp, men detaljerna kring hur gränserna ska dras måste utredaren fastställa och föreslå.

Utredningen kommer även att överväga om bakgrundskontroller endast ska begränsas till brottslighet eller inkludera annan relevant information om personers bakgrund.

– Det är klart att det även finns annan information om människors bakgrund som är relevant i en sådan prövning. Exakt hur dessa snitt ska dras återkommer vi till i direktiven, sa Gunnar Strömmar i Riksdagen.

Läs även: Kommunen avslöjas för att bryta mot lagen

Dela artikeln