🕝 1 minuter
Kommunledningen har riskerat ryktet och anställdas förtroende
Publicerad 21 oktober 2023 17:43
Uppdaterad 21 oktober 2023 17:53

Daniel Eilert, Ordförande MUF Södertälje och stadsdirektören Magnus Gyllestad. Foto: Shamash Oyal /Södertälje kommun

Det har varit tumultartade tider i Södertälje kommun. De omfattande bakgrundskontrollerna av kommunanställda, som har ifrågasatts och kritiserats av såväl anställda som Justitieombudsmannen (JO), har riktat strålkastarljuset mot kommunledningens hantering och beslutsfattande.

Medieavslöjanden och JO:s granskning har visat att detta initiativ bröt mot grundläggande rättsprinciper och lagstiftning. 

Som en del av Moderata Ungdomsförbundet vill vi framföra vår uppskattning till den nya stadsdirektören, Magnus Gyllestad, för att ha tagit avgörande steg mot att återställa laglighet och förtroende i kommunen. Genom att omedelbart pausa alla bakgrundskontroller visar han en respekt för rättsordningen och ett engagemang för att skydda de anställdas integritet och privatliv. 

”Kommunledningens tidigare hantering har, tyvärr, riskerat kommunens rykte och de anställdas förtroende.”

Nya stadsdirektören, Magnus Gyllestad, satte ner foten och stoppade kommunledningens olagliga handlingar.

Magnus Gyllestad har, med kort varsel, visat ledarskap och beslutsamhet. Hans agerande skapar utrymme för en nödvändig utvärdering av de metoder som används för att säkerställa en trygg och säker kommunal verksamhet. Det är essentiellt att kommunen agerar inom lagens ramar och med respekt för individens rättigheter. 

Läs även: – Regeringen informerad om kommunledningens lagbrott

Kommunledningens tidigare hantering har, tyvärr, riskerat kommunens rykte och de anställdas förtroende. Vi ser fram emot en framtid där kommunledningen agerar med öppenhet, rättssäkerhet och respekt för alla kommunens anställda. Vi hoppas att stadsdirektörens beslut markerar en vändpunkt och ett steg mot en mer ansvarsfull och kompetent kommunledning. 

Vi hoppas att kommunen hanterar det nya äldreboendet bättre än vad de har hanterat fritidsgården och bakgrundskontrollerna. 

Daniel Eilert,
Ordförande, Moderata Ungdomsförbundet Södertälje 

Läs mer om ämnet: – Kommunskandalen

Dela artikeln