🕝 1 minuter
Beslag av farliga smällare ökar - Tullverket: "Vi vill verkligen varna"
Publicerad 21 december 2021 01:00
Uppdaterad 21 december 2021 01:00

I ett pressmeddelande varnar Tullverket för att allt fler kraftiga och farliga smällare tas in i landet. Enbart i september beslagtogs 15 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier som främst beställs från nätet.

Det många inte känner till är att de är olagliga att föra in i Sverige, men köps från länder där de är lagliga att sälja.

– Vissa bangers är kraftiga som sprängladdningar och kan orsaka mycket allvarliga skador på människor och egendom. Vi vet att de används av kriminella men de beställs också av andra som kanske inte har förstått att de är olagliga, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i pressmeddelandet.

Under 2021 har Tullverket beslagtagit drygt 19 000 pyrotekniska produkter, nästan dubbelt än föregående år. I pressmeddelanet framgår det att tre av fyra beslagtagna pyrotekniska produkterna är så kallade bangers.

– Att vi beslagtagit fler olagliga smällare indikerar att det görs många beställningar. Man ska veta att bangers inte är några vanliga fyrverkerier. Vi vill verkligen varna för att hantera dessa laddningar, i synnerhet under nyår då det är mycket folk ute och firar. Du riskerar att skada andra människor, säger Martin Petersson i ett pressmeddelande.

– Vår uppmaning är att låta bli att beställa olagliga smällare från utlandet. Bangers är olagliga av en orsak och man ska vara medveten om att man gör sig skyldig till smugglingsbrott om man olovligen tar in dem i landet, säger Petersson.

Dela artikeln