🕝 1 minuter
26-åring dömd till fängelse - Förvarade bomb hemma
Publicerad 3 mars 2023 16:06
Uppdaterad 11 april 2023 21:01

Polisen på plats när lägenhetsdörr besköts i Södertälje. Foto: Alexander Isa

Han misstänks för bombdåd i Upplands Väsby och enligt uppgifter besköts hans lägenhetsdörr. Nu döms en 26-årig man från Södertälje till fängelse för att ha förvarat en bomb i sin garderob.

I februari 2022 slog till polisen till mot en lägenheter i centrala Södertälje efter att en kvinna larmat om att hon hittat en bomb i sonens garderob. Mannen greps, men släpptes bara några timmar senare och varit på fri fot sedan dess i väntat på rättegång.

I slutet på januari i år, drygt ett år efter bombupptäckten i mannens bostad, grips han igen – en vecka före rättegången. Denna gång misstänktes han för delaktighet när en kraftig bomb detonerade i ett bostadsområde Upplands Väsby.

Några dagar senare efter gripandet, natten mot den 1 februari, beskjuts en lägenhetsdörr med flera skott på Storgatan. Enligt uppgifter till Telgenytt var det 26-åringens bostad som besköts av en okänd gärningsperson. Detonationen i Upplands Väsby ska, enligt uppgifter, ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna som är drivande i den våldsvåg som pågår.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han tros fortsätta med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat där han var aktiv.

Nu har Södertäljebon, född år 1996, fått sin dom efter att ha förvarat dynamitsprängämne och elsprängkapslar i sin bostad. I bevisningen la åklagaren fram att DNA och fingeravtryck har kunnat påvisas på en plastpåse som sprängämnet legat i och att hans DNA dessutom påträffats på sprängämnet.

26-årigen erkände brottet som han stod misstänk för och döms av Södertälje tingsrätt till fyra månaders fängelse. Han är fortfarande misstänkt för bombdådet i Upplands Väsby.

Läs även: – Sprängningarna ökar – Men få domar och många frikännanden

Dela artikeln