Företag i fokus:

Annons

Skotten trängde igenom dörren – Kopplas till konfliktmiljön

22C6C303-791D-413F-848A-F2511D174A41

Foto: Alexander Isa

Våldsvågen och konflikterna i de gängrelaterade miljöerna fortsätter. På drygt en vecka har det inträffat två skjutningar i Södertälje – bägge mot lägenhetsdörrar.

Onsdagen den 25 januari avlossades skott mot en lägenhetsdörr vid Astrabacken och enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

Natten mot onsdag den 1 februari – en vecka senare – beskjuts ännu en lägenhetsdörr. Denna gång på Storgatan. Bara ett stenkast från platsen där den senaste skjutningen inträffade.

Polisen på plats efter att lägenhetsdörr beskjutits med flera skott. Foto: Alexander Isa

Strax efter midnatt, klockan 01:46, får polisen det första larmet. Det är boende på adressen som larmar om att någon skjutit mot en lägenhet. Polisen rycker snabbt ut till platsen och upptäcker flera skotthål. Gärningspersonen har använt ett sådant kraftigt vapen att skotten trängt igenom dörren, men ingen person kom till skada.

Enligt Telgenytts uppgifter befann sig polisen vid platsen bara dagar innan nattens skjutning. Enligt en uppgiftslämnare framkom det att polisen sökte igenom flerfamiljshuset vid Storgatan och ska ha bland annat kontrollerat förvaringsutrymmen. Två dagar senare inträffade skjutningen mot lägenhetsdörren vid samma adress. Om insatsen för två dagar sedan har en koppling till nattens skjutning kan polisen i nuläget inte bekräfta, men menar att händelsen kopplas till konfliktmiljön i Stockholm.

– Däremot misstänker vi att skjutningen har att göra med det som har skett den senaste tiden. Det här är ingen isolerad händelse, säger Daniel Wikhdal på polisen till Telgenytt.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari. Foto: Alexander Isa

Den 21 januari detonerade en kraftig bomb i Kista och skadade en kontorsfastighet. En 23-åring från Södertälje häktades misstänkt inblandning. 8 dagar senare, den 29 januari inträffade en sprängning i ett bostadsområde Upplands Väsby. Även den gången greps en 25-åring man, skriven i Södertälje.

Detonationen i Upplands Väsby, ska enligt uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna som är drivande i den våldsvåg som pågår.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han tros fortsätta med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Orsaken till nattens skjutning mot lägenhetsdörren vid Storgatan i Södertälje är i nuläget oklart. Polisens har inlett en förundersökning och rubricerar ärendet som försök till mord och grovt vapenbrott.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 februari 2023 08:15
Senast uppdaterad: 11 april 2023 19:01

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors