Företag i fokus:

DEBATT: Det är dags för en ny social rörelse

Kommun

Foto: Shamash Oyal

Tidigare i vintras gav några modiga debattörer röst åt en frustration som finns hos många assyrier/syrianer tillika Södertäljebor. Fler insändare och debattörer anslöt sig till diskussionen. Det är en mycket nödvändig diskussion som kan vara gnistan som tänder en fackla i en tid av repressivt mörker.

Det handlar om att vi från Stadshuset gång på gång får höra saker som pekar ut Södertäljes befolkning som kriminella och fuskare. Det är psykologiskt nedbrytande för oss södertäljebor och bör få alla att reagera eftersom det är en retorik som sårar och skapar klyftor mellan grupper av människor. Vi vill inte gå den vägen eftersom det alltid har varit de destruktiva samhällsideologiernas metod; att hitta (på) en ”fiende” och beskylla den för så mycket som möjligt av det som inte är önskvärt eller har gått snett i samhället.

INSÄNDARE: För (S) gäller alltid makten framför allt

I den assyriska/syrianska berättelsen finns framgång efter framgång. På många sätt är den integrationens ”våta dröm”. Trots att många av oss kom från fattigdom, analfabetism och förtryck gjorde vi snabbt, över bara en till två generationer, en enorm social resa. Vi kom som flyktingar men kom snabbt ut i arbetslivet. Vi drev företag. Vi anställde folk. Vi utbildade oss. Vi anammade svenska föreningslivets modeller för organisering. Kvinnorna tog av sig hucklena och lärde sig till och med att simma. Några av oss har till och med skaffat vovve och sommarstuga.

”Vad mer vi kan göra för att ständigt prestera dubbelt så bra för att ens räknas som hälften så bra!”

Men numera är beskrivningen av folkgruppen mycket ensidig och negativ. Efter 50 år av liv och engagemang i Södertälje och Sverige behöver vi ställa frågan till vår stad och vår kommunstyrelseordförande vad mer vi kan göra för att ständigt prestera dubbelt så bra för att ens räknas som hälften så bra. Och vi bör ställa frågan oss sinsemellan, vad gör vi nu? Vi har gjort allt som förväntades av oss men vi ses fortfarande som problem.

”Vi må ha en rad andra sociala problem. Men är det i så stor omfattning att det kan motivera att vår kommunstyrelseordförande gång på annan profilerar Södertälje som en fusk- och bedrägeristad?”, skriver debbattören.
Foto: Lucas T

Ska vi alla bara ge upp tilltron till våra möjligheter att leva på lika villkor i vår stad. Vart ska vi ta vägen? Ska vi alla bara ge upp och flytta till Salem eller Liljeholmen i jakten på vithetspoäng och för att slippa internalisera rasismen som blir till självhat? Eller kan vi tänka oss att mobilisera? Vi kan visa att för varje fuskare och bedragare så finns hundra och tusen andra som planterar en olivkvist i demokratins lund.

”Upp till oss att avgöra vilka vi vill vara tillsammans i den här staden. Det är dags för en ny social rörelse.”

Vi må ha haft välfärdsbrott och andra fusk och bedrägerier i vår stad. Vi må ha droghandel som omsätter stora belopp och rekryterar ”soldater” bland våra – mest – unga killar. Vi må ha en rad andra sociala problem. Men är det i så stor omfattning att det kan motivera att vår kommunstyrelseordförande gång på annan profilerar Södertälje som en fusk- och bedrägeristad? Som man ropar får man svar. Snart har vi inget annat kvar. Vi måste också se och lyfta fram att vi har så lite av allt annat. Vi har så lite av förortsrörelse, av friskt civilsamhälle, av förebyggande och demokratifrämjande arbete i vår kommun. Jämför med andra orter, t ex Järva som är ungefär lika stort i invånarantal och Malmö som är jämförbart som traditionell arbetarstad.

Vi som bor i Södertälje, en stad vi älskar och värnar, en stad som våra barn ska växa upp i och vår samhällsgemenskap ska hämta näring i, vilka vill vi vara i denna gemenskap? Hur ska vi leva fredade från rasistiska narrativ och våldsamma diskurser? Assyrier/syrianer är en kritisk massa i Södertälje. Det är upp till oss att avgöra vilka vi vill vara tillsammans i den här staden. Det är dags för en ny social rörelse. En som vilar på mänskliga rättigheter, en som inte villkorar barns framtid utifrån härkomst, en som reser sig i solidaritet med sin granne.

Berolin Deniz,
sociolog, mamma och inflyttad södertäljebo

DEBATT: Misstänkliggöra en stor del av Södertälje skapar större klyftor

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 mars 2024 01:40

Två personer anhållna för grovt vapenbrott i Ronna

DSC_0099

Foto: Shamash Oyal

Under fredagen avlossade polisen varningsskott i samband med att två personer greps, misstänkta för grovt vapenbrott i ett villaområde i Ronna.

Det var under fredagskvällen som en stor polisinsats inleddes i Ronna efter larm om att en person setts bära på ett vapenliknande föremål. Insatsen involverade flera patruller och resulterade i att polisen avlossade ett varningsskott, varefter två personer kunde gripas i ett närliggande villaområde.

Gripandet fångades på bild
Läsarbild

Området där gripandet ägde rum spärrades av för en teknisk undersökning, under vilken polisen gjorde viktiga fynd. En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts, och de gripna personerna anhölls under natten av åklagare.

Under lördagen kommer fördjupade förhör att äga rum med de anhållna, där offentliga försvarare kommer att vara närvarande. Åklagaren har upp till tre dagar på sig att besluta om de anhållna ska begäras häktade, ett beslut som sedan kommer att prövas i domstol.

TV/BILDEXTRA: Här grips misstänkta pistolmannen

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 17:19
Senast uppdaterad: 27 april 2024 17:19

INSÄNDARE: Ursäkta, men vad är det ni skriver Telgenytt?

Södertälje kommun

Arkivbild

Ni skriver i en artikel att Södertälje kommun uppnått rekordhögt betyg i Nöjd Kund-Index, där de har klättrat från 72 till 75. Vad är det för självbelåtna trumpeter som kommunen presenterar och som Telgenytt fångar upp? Ska vi applådera åt kommunen.

Varför framgår det inte att de trots denna lilla förbättring placerar sig bland de sämsta kommunerna i landet. Dessutom undrar jag vilken undersökning som använts för att presentera denna statistik. Vilka företag är inblandade?

Statistiken ger absolut inte en rättvis bild. SKR får gärna fråga mig om min upplevelse. Jag kan säga här och nu att denna kommun förtjänar kritik. Jag kan av egen erfarenhet intyga att denna kommun inte är företagarvänlig, särskilt inte för oss med icke-svenska förfäder.

”Jag lade ner mina planer på att starta företag i Södertälje”

Jag försökte starta en verksamhet i Södertälje som krävde dialog och vissa godkännanden från Södertälje kommun. Men det blev ett rent helvete, om jag får uttrycka mig så.
För att göra en lång historia kort; när jag var klar med dialogen med kommunen trodde jag att det minsta bekymret skulle vara att öppna ett bankkonto för mitt företag.

Men nej, inte en enda bank ville öppna ett nytt företagskonto. Jag behandlades som en kriminell och inte ens ett belastningsregister skulle rentvå mig. Så jag lade ner mina planer på att starta ett mindre företag i Södertälje.

Detta är resultatet av kommunledningens ständiga smutskastning av oss Södertäljebor som pågått i åratal. Skadan är förödande!

”Nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig”

För några år sedan fick folk sina bankkonton stängda. Jag ryckte på axlarna och tänkte att det måste vara något fel som gjorts. Varför skulle någon annars bli av med sitt bankkonto, men idag skulle det inte förvåna mig om oskyldiga Södertäljebor drabbades.

Men nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig i Södertälje. Jag är fortfarande chockad och mår dåligt över hur orättvist jag behandlades.

Framtiden ser mörk ut för företagare och unga entreprenörer i Södertälje, om du inte bär efternamnet Svensson. Så jag undrar, Södertälje kommun, vilka företag har Svenska Kommun och Regioner, SKR, baserat detta Nöjd Kund-Index på?

Vi som har behandlats illa har inte fått säga vårt.

/Trötter

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 27 april 2024 15:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors