Företag i fokus:

INSÄNDARE: För (S) gäller alltid makten framför allt

Boel Godner

Kommunstyrelsens ordförnde, Boel Godner (S).
Foto: Lucas T

”Boel Godner (S) säger sig alltid agera för Södertäljes bästa. Men sätter det socialdemokratiska (makt)partiet framför allt annat”, det skriver Kristdemokraten Mats Siljebrand.

Nyligen försvarade en tårögd Magdalena Andersson (S) riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) när statsminister Ulf Kristersson (M) i en riksdagsdebatt konstaterade att de råder ”en viss terrorromantik inom vissa socialdemokratiska kretsar”. Andersson kallade det grundlösa och ”bisarra” anklagelser, men när fler komprometterande uppgifter uppdagades blev förtroendet för El-Haj plötsligt förbrukat. Nu går stora gråtvalsen inom socialdemokratin när han vägrar ställa sin plats till förfogande och väljer att bli så kallad politisk vilde i Sveriges högsta beslutande församling.

Bakgrunden är som bekant att den hyvens fackföreningskillen, trots avrådan från högsta ort, deltog i den Europeiska palestinska konferensen i Malmö maj 2023. Här poserade El-Haj med Amin Abu Rashed, anklagad för kopplingar till terrorstämplade Hamas. Detta hade dock ledningen fördragsamhet med, förmodligen för att El-Haj drar ett icke oansenligt antal röster. Utan att lyckas särskilt väl försökte han sedan att gjuta olja på vågorna i en DN-intervju med uttalandet ”Man får inte döda civila, även om de är judar”.

(Annonslänk)

Men droppen som fick bägaren att rinna över var Expressens avslöjande i februari att El-Haj 2017 ”off the record” försökte förmå Migrationsverket att bevilja en asylansökan för en ultrakonservativ egyptisk imam. Denne har bland annat hyllat det Muslimska brödraskapet, som beskrivit förintelsen som ett gudomligt straff mot judarna. Samma dag som publiceringen uppmanades El-Haj av partiet att avsäga sig sin stol på Helgeandsholmen (även om ledande företrädare känt till händelsen sedan flera år tillbaka).

Gruppledaren Lena Hallengren (S) menade att ”om man ställer upp som kandidat i ett parti och sedan lämnar partiet tror jag att alla är överens om att man bör lämna platsen när man lämnar partiet”. Och Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, uppmanade El-Haj att följa sin kandidatförsäkran, ”där man lovar medlemmarna att om man lämnar partiet lämnar man också uppdraget man fått av partiet. Min bestämda uppfattning är att man ska hålla det man lovat”.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt.

Detta för oss osökt över till vad som utspelades i Södertälje efter valet hösten 2022. När kommunfullmäktige samlades den 17 oktober för att konstituera sig och den nya politiska majoriteteten formellt se dagens ljus – M, KD, L med stöd av SD och RP – kreverade den politiska bomben – två representanter från KD tog steget över till det röda laget.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt. Det uttrycktes förnöjt att man kommer från hela Sverige för att inspireras av den politiska lösningen i Södertälje.

Tidigare bestod koalitionen av Martin Ahlman (KD) och David Winerdal (KD), Lars Greger (MP), Tage Gripenstam (C), Linda Sjögren (V) samt Boel Godner (S). Slutligen bildade Socialdemokraterna en majoritet tillsammans enbart med Moderaterna och Miljöpartiet.
Bild/Foto: Centerpartiet Södertälje

Det som stod i blickfånget var inget mindre än ett korthus – en bräcklig majoritet som riskerade att falla samman så fort en vilde inte behagade infinna sig till ett fullmäktigesammanträde. Och korthuset imploderade mycket riktigt när C och V, inklusive vildarna, osentimentalt kastades ut i kylan och Godner tog M i sin famn.

Men Godner är inte ensam om att ta stöd av partilösa för att behålla makten. Det gjorde såväl Stefan Löfven (S) som Magdalena Andersson under uppseendeväckande former förra mandatperioden. Då uppvaktades vänstervilden Amineh Kakabaveh för att de skulle kunna klamra sig fast vid den åtråvärda statsministerposten. I den andra uppgörelsen handlade det om – hör och häpna – skarpa utfästelser om minoritetsregeringens utrikespolitik.

Vad lär vi oss då av alla spillda krokodiltårar över kandidatkontrakt och vildar? Jo, rikspolitikern Magdalena Andersson säger sig alltid agera för Sveriges bästa och hennes lokala kollega Boel Godner alltid för Södertäljes bästa. Men ärligt talat, det dessa båda frontfigurer alltid sätter framför allt annat är det socialdemokratiska (makt)partiet.

Mats Siljebrand
Kristdemokraterna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 17:42
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 17:42

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors