Företag i fokus:

DEBATT: Misstänkliggöra en stor del av Södertälje skapar större klyftor

Södertälje kommun

Arkivbild

Initiativet tryggare Södertälje har tidigare lyfte behovet av samverkan mellan föreningsliv, kommun och kyrkor i syfte att få till ännu fler förebyggande insatser för att hejda ungdomsvåldet. Initiativet pekade också på behovet av att lyfta allt det positiva som sker i vår stad. Trots detta har tonläget trappats upp, vi ser tyvärr en trend där politiker, tjänstemän och enskilda poliser svepande och stigmatiserande pekar ut södertäljebor som presumtiva kriminella.

Att misstänkliggöra en stor del av Södertälje skapar större klyftor och är definitivt inte till gagn för samverkan eller för den delen till polisens hjälp för att bekämpa kriminalitet.

Södertälje har fortsatt att förknippas med dödskjutningar, gängkriminalitet och handel med droger. Vi ser också en annan otrygghet, än den fysiska, växer sig allt starkare. Denna dubbla otrygghet ger de tre modiga skribenterna Hulya Koc, Sanny Shamoun och Yelda Hadodo uttryck för i sina insändare – å ena sidan hotet från den organiserade brottligheten å andra sidan konsekvenserna av stigmatisering av assyrier/syrianer som spridit sig.

Man ska naturligtvis inte förringa eller tiga ihjäl problem med kriminalitet. Det vill ingen! Samtidigt måste även konsekvenserna av en negativ bild av Södertälje och gruppen assyrier/syrianer som sprids börja belysas, analyseras och ifrågasättas. Vi möter många medlemmar som vittnar om samma utsatthet och exkludering som skribenterna ovan. Ungdomar av assyriskt/syrianskt ursprung, som på förhand känner sig utpekade som kriminella, stigmatiserade och utsatta, får begränsade livsval. 

”Man inte tycka annat än att det är märkligt och kan vara ett uttryck för strukturell diskriminering”

En oroväckande utveckling är också att allt fler blivit tysta, så väl enskilda som representanter för föreningar och organisationer, vågar inte ifrågasätta eller uttrycka sin åsikt offentligt. Det för tankarna till den tystnadskultur som fanns i våra hemländer och som alltjämt finns där.

Vi ser också att den assyrisk/syrianska representationen inom politiken och bland högre chefer i kommunen är nästintill obefintlig. Med tanke på att vi utgör 30-40 procent av södertäljeborna kan man inte tycka annat än att det är märkligt och kan vara ett uttryck för strukturell diskriminering. 

Kommunen har även svårt att marknadsföra sig som en bra plats att leva, arbeta och verka i. Att så mycket fokus och uppmärksamhet ges åt en klick som ägnar sig åt brott är inte konstruktivt och konsekvensen kan bli att brott och kriminalitet normaliseras och det är en farlig väg som vi bör undvika. Vi behöver oftare lyfta allt det goda och positiva som sker i Södertälje. För vilka andra kyrkor och föreningar kan samla flera hundra barn i regelbundna aktiviteter och flera tusen barn och deras familjer till ett jul- och luciafirande nyligen?

Ett varumärkesarbete bygger på att se, värdesätta och förmedla en identitet som är unik för Södertälje. Vad är mer unikt än Södertäljes befolkning, dess moderna historia, religionen och det rika unika natur- och kulturutbudet som finns här. 

Det pågår enorma ideella insatser varje dag för att ge barn och unga en meningsfull fritid. Vi behöver en dialog om hur vi tillsammans skapar bättre förutsättningar för det goda, för jämlikhet och inkludering som är minst lika viktigt som att bekämpa brottslighet. Nu måste alla goda krafter i vår stad stå enade, sluta smutskasta Södertälje och börja bygga tillit! 

Nedanstående organisationer, som tillsammans representerar en betydande andel av stadens medborgare, vill fokusera på det goda och kommer därför att bjuda in de politiska partierna till ett dialogmöte. 

För Initiativet tryggare Södertälje

Besim Aho,
ordf. S:t Jacobs församling

Birgitta Kaya,
ordf. S:t Afrem församling

Polin Shahho,
ordf. S:t Gabriel församling

Sonya Aho,
ordf. Assyriska föreningen

Siros Melkemichel,
ordf. Syrianska föreningen

Läs även: – Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 januari 2024 12:24
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Kvinna förd till sjukhus – grovt misshandlad av inbrottstjuv

ambulans

Polisen utreder just nu en misshandel kopplad till ett inbrott i Saltskog, där en kvinna attackerades av en maskerad person.

En kvinna i 50-årsåldern blev angripen i sin lägenhet i Saltskog på torsdagsförmiddagen efter att ha upptäckt en maskerad person i sitt hem. Händelsen inträffade vid 10.59 då kvinnan stötte på den okända personen som hade tagit sig in på okänt sätt. Enligt polisen ska gärningspersonen misshandlat kvinnan innan han flydde från platsen.

Polisens insatser efter händelsen inkluderade sökningar med hund och förhör med grannar i området, men ingen har ännu gripits i samband med händelsen. Kvinnan har förts till sjukhus, men detaljer om hennes skador är inte offentliggjorda.

Polisen har ännu inte kunnat fastställa om något stulits från lägenheten. För närvarande behandlas fallet som grov misshandel och inbrottsstöld. Polisen fortsätter att undersöka och söker efter gärningspersonen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 17:40
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 18:23

Fordon fattade eld under färd vid Nykvarn

Olycka

Arkivbild

Motorn på en bil började ryka och ledde till en fullt utvecklad brand, vilket fick flera räddningsenheter att snabbt rycka ut.

Vid klockan 14:14 på torsdagen fick SOS Alarm ett larm om en bilbrand i Fållnäs, Nykvarn. En bilist som upplevde att fordonet började ryka under färd lyckades köra in till vägrenen innan bilen blev helt övertänd.

Räddningstjänsten anlände snabbt till platsen på den mötesfria vägen i Nykvarn. Vid deras ankomst var branden redan fullt utvecklad, men tack vare bilistens snabba agerande kunde värre konsekvenser undvikas. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Orsaken till branden är fortfarande under utredning.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 15:20
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 15:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors