Företag i fokus:

Annons

Nio personer åtalas för skjutningar och sprängningar

Polis.2

Skjutning mot en lägenhetsdörr i Södertälje i januari. Foto: Alexander Isa

Nio personer åtalas för bland annat sprängdåd i Stockholm och skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av de misstänkta personerna som nu åtalas är från Södertälje.

I januari skakades Stockholmområdet av flera sprängattacker, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby. Dessa händelser kopplas till den ökande våldsvågen i regionen. Sammanlagt har polisen lyckats knyta och åtala ett antal personer, däribland medlemmar av Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven.”

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

Polisen på plats efter skjutningen vid Astrabacken. Foto: Alexander Isa

– Jag bedömer att måltavlorna för sprängningarna och dörrskjutningen i det här åtalet har kopplingar till ett av de kriminella nätverken i Stockholm. De som åtalas har i olika utsträckning kopplingar till ett motstående nätverk, säger senior åklagare Alexandra Bittner.

De inblandade är samtliga män och befann sig i åldern mellan 17 och 30 år när brotten begicks. Bland dem finns två som är från Södertälje, en 27-åring och en 26-åring.

27-åringen åtalas för skjutningen mot lägenhetsdörren på Astrabacken. Han misstänks även för grovt olaga hot samt grovt vapenbrott mellan den 25–30 januari i Södertälje. Dessutom åtalas han för allmänfarlig ödeläggelse, där han misstänks tillsammans med en man i 30-årsåldern ha varit inblandad i sprängningen i Upplands Väsby den 29 januari.

26-åringen från Södertälje misstänks vara den som låg bakom skjutningen mot lägenhetsdörren i Södertälje och som tillhandahöll vapnet som användes av 27-åringen.Han åtalas för flera fall av anstiftan, inklusive skjutningen, grovt olaga hot, grov allmänfarlig ödeläggelse samt medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sprängningen i Upplands Väsby. Enligt polisuppgifter till LT var sprängningen riktad mot Foxtrotnätverkets sprängexpert.

Natten mot den 1 februari – en vecka efter skjutningen vid Astrabacken – beskjuts ännu en lägenhetsdörr, denna gång på Storgatan, bara ett stenkast från platsen där den senaste skjutningen inträffade. På adressen är den åtalade 27-åringen skriven.

Läs även: – Två skjutningar mot lägenhetsdörrar – Skotten trängde igenom dörren

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 oktober 2023 07:30
Senast uppdaterad: 25 oktober 2023 12:37

Ungas framtid i fokus vid konferens i Södertälje

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Frågan om ungas välbefinnande och framtidstro står i centrum för Södertälje kommuns och Samordningsförbundets kommande konferens tillsammans med nationella samordnaren för Agenda 2030.

Sedan 2022 har Samordningsförbundet i Södertälje finansierat pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen, ett projekt om framtidstro!”, för att kartlägga ungas behov och önskemål. I samband med projektet sker en konferens i Södertälje stadshus i december som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur samhällets olika aktörer gemensamt kan bidra till att unga mår bra och ser ljust på framtiden.

Under konferensen kommer projektledare som arbetat med pilotprojektet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Bland annat kommer man att diskutera skillnaden mellan främjande och förebyggande insatser för ungas välmående.

Målet är att hitta sätt för samhällets alla sektorer – offentlig, privat och ideell – att gemensamt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga att må bra och se ljust på livet.

Konferensen äger rum klockan 08:30-10:30, imorgon, den 11 december, i stadshuset.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 18:14
Senast uppdaterad: 10 december 2023 18:14

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.