Företag i fokus:

Annons

26-åring dömd till fängelse – Förvarade bomb hemma

Polis

Polisen på plats när lägenhetsdörr besköts i Södertälje. Foto: Alexander Isa

Han misstänks för bombdåd i Upplands Väsby och enligt uppgifter besköts hans lägenhetsdörr. Nu döms en 26-årig man från Södertälje till fängelse för att ha förvarat en bomb i sin garderob.

I februari 2022 slog till polisen till mot en lägenheter i centrala Södertälje efter att en kvinna larmat om att hon hittat en bomb i sonens garderob. Mannen greps, men släpptes bara några timmar senare och varit på fri fot sedan dess i väntat på rättegång.

I slutet på januari i år, drygt ett år efter bombupptäckten i mannens bostad, grips han igen – en vecka före rättegången. Denna gång misstänktes han för delaktighet när en kraftig bomb detonerade i ett bostadsområde Upplands Väsby.

Några dagar senare efter gripandet, natten mot den 1 februari, beskjuts en lägenhetsdörr med flera skott på Storgatan. Enligt uppgifter till Telgenytt var det 26-åringens bostad som besköts av en okänd gärningsperson. Detonationen i Upplands Väsby ska, enligt uppgifter, ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna som är drivande i den våldsvåg som pågår.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han tros fortsätta med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat där han var aktiv.

Nu har Södertäljebon, född år 1996, fått sin dom efter att ha förvarat dynamitsprängämne och elsprängkapslar i sin bostad. I bevisningen la åklagaren fram att DNA och fingeravtryck har kunnat påvisas på en plastpåse som sprängämnet legat i och att hans DNA dessutom påträffats på sprängämnet.

26-årigen erkände brottet som han stod misstänk för och döms av Södertälje tingsrätt till fyra månaders fängelse. Han är fortfarande misstänkt för bombdådet i Upplands Väsby.

Läs även: – Sprängningarna ökar – Men få domar och många frikännanden

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2023 15:06
Senast uppdaterad: 11 april 2023 19:01

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

DEBATT: Varför ger kyrkans ledning denna specialbehandling?

Tommy

Foto: Tommy Hanna

Det var en otroligt fin ceremoni när den nya biskopen invigdes idag(lördag 9/12), och hela kyrkan lyste av Guds närvaro. Det var en vacker inramning. Men jag måste rikta viss kritik mot ledningen för S:t Jacobs.

Guds hus är öppet för alla, men varför verkar det som om ledningen ger andra specialbehandling?

”De satt oförtjänt på första parkett. De borde sitta längre bak.”

Vi har kommunstyrelsens ordförande, som gång på gång svartmålar alla assyrier/syrianer som kriminella, samt ledarskribenten i LT, som flera gånger har visat sitt rätta ansikte och sin negativa inställning mot kyrkan och dess medlemmar. De satt oförtjänt på första parkett.

Min farfar har varit en trogen besökare av kyrkan sedan han kom till Sverige för nästan 50 år sedan. Idag satt han nästan längst bak, och han förtjänade verkligen en plats längre fram. Inte de andra två, de borde sitta längre bak. Som jag nämnde tidigare, Guds hus är öppet för alla, och alla är välkomna.
Men i folkmun idag sas det: Varför placerar ledningen dessa två personer på första raden som om de vore själva kungen?

Vi som medlemmar kräver ett uppriktigt svar från ledningen.

Medlem K

BILDEXTRA: Här invigs den nya biskopen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 05:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.