Företag i fokus:

Annons

JO kräver svar – Kommunens granskning av anställda utreds

2485C624-F2E0-420A-82C5-2AD71BAAECE6

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant kräver svar från Södertälje kommun: Foto: Pernille Tofte / Alex Ataseven.

I en debattartikel i SvD informerade Boel Godner (S) och Elof Hansjons (S) övriga Sverige om att Södertälje kommun inför en av de mest omfattande bakgrunds­kontroller av anställda bland svenska kommuner.

Det väckte stor kritik och flera anmälningar skickades in till Justitieombudsmannen, JO, som nu öppnar ett ärende och kräver svar av kommunen.

– Vad som har kommit fram väcker frågor, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant i en kommentar till beslutet i ett pressmeddelande.

Södertäljepolitikerna Godner och Hansjons, samt kommunen, fick stark kritik från bland annat ledarna på Vision och TCO som menar att kontrollerna kränker den personliga integriteten. En annan som starkt kritiserade beslutet är experten Staffan Olsson som anmälde Södertälje kommun till JO.

– Jag har varit med om att JO inte valt att utreda, men den här frågan är så het att dom kommer att titta på den, sade experten Staffan Olsson till Telgenytt i ett tidigare skede.

Det som Olsson förutspådde inträffade – mycket riktigt beslutadde JO att titta på ärendet.

Experten Staffan Olsson anmälde kommunen till JO för bakgrundskontroller av anställda. Foto: Privat/Alex Ataseven.

”I mitt tycke mycket tveksamt och innebär, om det är acceptabelt, en vändpunkt i vårt land med avseende på balansgången mellan den enskildes rätt till personlig integritet och en arbetsgivares rätt att inhämta integritetskänsliga uppgifter om enskild person”, skrev Staffan Olsson i anmälan till JO.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant meddelade i veckan att utreda Södertälje kommuns beslut att granska alla anställda inom kommunen, och sökande till samtliga tjänster, genom bakgrundskontroller.

– Vad som har kommit fram väcker frågor om kontrollerna är förenliga med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten. Jag vill därför ha kommunens syn på detta, säger Per Lennerbrant.

Kommunstyrelsen i Södertälje kommun har uppmanats att yttra sig över ordningen med bakgrundskontroller. Yttrandet ska ha kommit in till JO senast den 25 november 2022 meddelar JO.

Läs även: – Södertälje kommun får stark kritik efter bakgrunds­kontroller- ”Kränker anställda”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 16:59
Senast uppdaterad: 30 september 2022 16:59

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors