Företag i fokus:

Annons

JO kräver svar – Kommunens granskning av anställda utreds

2485C624-F2E0-420A-82C5-2AD71BAAECE6

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant kräver svar från Södertälje kommun: Foto: Pernille Tofte / Alex Ataseven.

I en debattartikel i SvD informerade Boel Godner (S) och Elof Hansjons (S) övriga Sverige om att Södertälje kommun inför en av de mest omfattande bakgrunds­kontroller av anställda bland svenska kommuner.

Det väckte stor kritik och flera anmälningar skickades in till Justitieombudsmannen, JO, som nu öppnar ett ärende och kräver svar av kommunen.

– Vad som har kommit fram väcker frågor, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant i en kommentar till beslutet i ett pressmeddelande.

Södertäljepolitikerna Godner och Hansjons, samt kommunen, fick stark kritik från bland annat ledarna på Vision och TCO som menar att kontrollerna kränker den personliga integriteten. En annan som starkt kritiserade beslutet är experten Staffan Olsson som anmälde Södertälje kommun till JO.

– Jag har varit med om att JO inte valt att utreda, men den här frågan är så het att dom kommer att titta på den, sade experten Staffan Olsson till Telgenytt i ett tidigare skede.

Det som Olsson förutspådde inträffade – mycket riktigt beslutadde JO att titta på ärendet.

Experten Staffan Olsson anmälde kommunen till JO för bakgrundskontroller av anställda. Foto: Privat/Alex Ataseven.

”I mitt tycke mycket tveksamt och innebär, om det är acceptabelt, en vändpunkt i vårt land med avseende på balansgången mellan den enskildes rätt till personlig integritet och en arbetsgivares rätt att inhämta integritetskänsliga uppgifter om enskild person”, skrev Staffan Olsson i anmälan till JO.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant meddelade i veckan att utreda Södertälje kommuns beslut att granska alla anställda inom kommunen, och sökande till samtliga tjänster, genom bakgrundskontroller.

– Vad som har kommit fram väcker frågor om kontrollerna är förenliga med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten. Jag vill därför ha kommunens syn på detta, säger Per Lennerbrant.

Kommunstyrelsen i Södertälje kommun har uppmanats att yttra sig över ordningen med bakgrundskontroller. Yttrandet ska ha kommit in till JO senast den 25 november 2022 meddelar JO.

Läs även: – Södertälje kommun får stark kritik efter bakgrunds­kontroller- ”Kränker anställda”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 16:59
Senast uppdaterad: 30 september 2022 16:59

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)