🕝 2 minuter
Kommunen får stark kritik - "Kränker anställda”
Publicerad 2 juni 2022 02:00
Uppdaterad 29 augusti 2023 15:02

Foto: Alexander Isa.

Boel Godner (S), kommun­styrelsens ordförande, och Elof Hansjons (S) gick ut i en debattartikel på SvD och informerade övriga Sverige om att Södertälje kommun inför en av de mest omfattande bakgrunds­kontroller av anställda bland svenska kommuner. Nu får Södertäljepolitikerna och kommunen stark kritik av ledarna på Vision och TCO som menar att kontrollerna kränker den personliga integriteten.

Genom den här typen av bakgrundskontroller kommer de som någon gång begått ett brott att fångas upp och troligen få väsentligt svårare att få ett arbete. Har vi som samhälle råd med att exkludera och stigmatisera dessa människor?”, skriver Veronica Magnusson ordförande på Vision och Therese Svanström ordförande på TCO i debattartikeln på SvD.

Södertälje kommunen har upphandlat ett nytt systemet som innebär fördjupade kontroller för att hårdgranska alla anställda. Närmare 7000 personer ska sättas under förstoringsglaset.

Boel Godner (S) och Elof Hansjons (S). Foto: Alexander Isa.

Det kritiseras nu av de två ledarna, Veronica Magnusson och Therese Svanström, som menar att Södertälje kommun kör över anställdas personliga integritet.

Att införa bakgrundskontroller på alla vid rekrytering och därefter göra kontroller löpande under anställning är inte bara en trubbig och kostsam metod utan kränker även de anställdas personliga integritet. Att uppgifterna hämtas från offentliga källor och sedan sammanställs gör inte åtgärden mindre kränkande. Bara för att modern teknik möjliggör inhämtandet av uppgifter innebär inte att man ska göra det. Det är inte bara i många fall både oetiskt och olämpligt, det kan dessutom vara olagligt.”, skriver Veronica Magnusson och Therese Svanström i debattartikel.

Syftet med kontrollerna är, enligt Boel och Elof, att stärka skyddet för kommun­koncernen och förhindra att personer med kopplingar till brottslighet anställs.

De två ordförandena skriver att välfärdsbrott och grov organiserad brottslighet givetvis ska bekämpas med alla lagliga medel. Däremot anses de att Södertälje kommun istället bygga sitt resonemang på att ändamålet helgar medlen.

Ledarna ifrågasätter även hur Södertälje kommun ska säkerställa att det bara är lämplig information som ligger till grund för ett beslut och inte andra källor.

Nu vill ledarna på Vison och TCO att regeringen utreder integriteten i arbetslivet, både privata och offentlig sektorn, och ser ett stort behov av en rättighetslagstiftning om skydd.

Det är inte lämpligt att varje arbetsgivare själv ska sätta upp reglerna för hur den här typen av bakgrundskontroller ska gå till.”, skriver ledarna.

Läs: Södertälje kommun inleder omfattande bakgrunds­kontroller av anställda

Dela artikeln