SENASTE NYTT: Experten JO-anmäler kommunens bakgrundskontroller

2022_06_650D7332-B2CB-42F2-A5B0-0C281681BED3

Foto:/Bild: Alex Ataseven / Privat.

Den kritiserade satsning, där Södertälje kommun planerar att införa bakgrundskontroller av kommunkoncernens 7000 anställda, anmäls till Justitieombudsmannen.

Bakgrundskontroller som kommer att ge träffar för mindre allvarliga brott och träffar där personerna endast varit misstänkta.

Utöver domar kommer kommunen inhämta uppgifter om åtal som inte lett till domar och om strafförelägganden. Nu vill anmälaren att Justitieombudsmannen, JO, utreder om Södertälje kommun följer lagstiftning.

Bland annat om personregistreringen står i strid med dataskyddsförordningen och om rätten att inhämta information om arbetssökandes och anställdas tidigare klammeri med rättvisan.

– Det är bara JO som kan utreda det här, säger experten Staffan Olsson till Telgenytt.

Frilansaren, författaren, föreläsaren och experten Staffan Olsson har bland annat arbetat med integritetsfrågor i flera decennier och har en lång och gedigen erfarenhet.

Boel Godner och Elof Hansjons(S). Staffan Olsson anser att kommun kränker den personliga integritet. Foto: Alex Ataseven.

Det var i maj som Boel Godner och Elof Hansjons i en debattartikeln i SvD berättade att kommunen inom kort inför regelbundna kartläggningar av varje anställds brottsliga historik.

”I mitt tycke mycket tveksamt och innebär, om det är acceptabelt, en vändpunkt i vårt land med avseende på balansgången mellan den enskildes rätt till personlig integritet och en arbetsgivares rätt att inhämta integritetskänsliga uppgifter om enskild person”, skriver Staffan i anmälan till JO.

Anmälan inkom till Justitieombudsmannen den andra juni och om myndigheten väljer att granska Södertälje kommun återstår att se. 

– Jag har varit med om att JO inte valt att utreda, men den här frågan är så het att dom kommer att titta på den, säger experten Staffan Olsson till Telgenytt.

”Dessutom önskar jag att JO uttalar sig om huruvida kommunen, trots vad man själv anser, personregistrerar extra skyddsvärda uppgifter i strid med dataskyddsförordningen, genom de notiser om brottslighet som överförs till kommunen från företaget Nordic Aigis AB och som tydligt kan hänföras till enskilda fysiska personer.”, framgår det i anmälan.

Södertälje kommun får stark kritik efter bakgrunds­kontroller- “Kränker anställda”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 9 juni 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors