🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: Experten JO-anmäler kommunens bakgrundskontroller
Publicerad 9 juni 2022 02:00
Uppdaterad 9 juni 2022 02:00

Foto:/Bild: Alex Ataseven / Privat.

Den kritiserade satsning, där Södertälje kommun planerar att införa bakgrundskontroller av kommunkoncernens 7000 anställda, anmäls till Justitieombudsmannen.

Bakgrundskontroller som kommer att ge träffar för mindre allvarliga brott och träffar där personerna endast varit misstänkta.

Utöver domar kommer kommunen inhämta uppgifter om åtal som inte lett till domar och om strafförelägganden. Nu vill anmälaren att Justitieombudsmannen, JO, utreder om Södertälje kommun följer lagstiftning.

Bland annat om personregistreringen står i strid med dataskyddsförordningen och om rätten att inhämta information om arbetssökandes och anställdas tidigare klammeri med rättvisan.

– Det är bara JO som kan utreda det här, säger experten Staffan Olsson till Telgenytt.

Frilansaren, författaren, föreläsaren och experten Staffan Olsson har bland annat arbetat med integritetsfrågor i flera decennier och har en lång och gedigen erfarenhet.

Boel Godner och Elof Hansjons(S). Staffan Olsson anser att kommun kränker den personliga integritet. Foto: Alex Ataseven.

Det var i maj som Boel Godner och Elof Hansjons i en debattartikeln i SvD berättade att kommunen inom kort inför regelbundna kartläggningar av varje anställds brottsliga historik.

”I mitt tycke mycket tveksamt och innebär, om det är acceptabelt, en vändpunkt i vårt land med avseende på balansgången mellan den enskildes rätt till personlig integritet och en arbetsgivares rätt att inhämta integritetskänsliga uppgifter om enskild person”, skriver Staffan i anmälan till JO.

Anmälan inkom till Justitieombudsmannen den andra juni och om myndigheten väljer att granska Södertälje kommun återstår att se. 

– Jag har varit med om att JO inte valt att utreda, men den här frågan är så het att dom kommer att titta på den, säger experten Staffan Olsson till Telgenytt.

”Dessutom önskar jag att JO uttalar sig om huruvida kommunen, trots vad man själv anser, personregistrerar extra skyddsvärda uppgifter i strid med dataskyddsförordningen, genom de notiser om brottslighet som överförs till kommunen från företaget Nordic Aigis AB och som tydligt kan hänföras till enskilda fysiska personer.”, framgår det i anmälan.

Södertälje kommun får stark kritik efter bakgrunds­kontroller- “Kränker anställda”

Dela artikeln