🕝 2 minuter
Stort åtal mot åtta personer efter misstänkt assistansfusk
Publicerad 1 december 2023 14:03
Uppdaterad 1 december 2023 14:03

Montage: Alexander Isa

I Stockholmstrakten greps under 2021 flera personer misstänkta för att ha fuskat till sig stora summor. Åtta personer har nu åtalats för bedrägeri av assistansersättning.

Det var tidig morgon den 30 augusti som polisen slog till efter en period av spaning. Misstänkta brott, som tros ha ägt rum mellan 2016 och 2020, involverar personer som även haft andra jobb parallellt med det misstänkta brottet. Bland de åtalade finns fem syskon, mamman och en närstående, anklagade för att ha utnyttjat assistansersättning utan att vara närvarande hos sin far i Södertälje.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i den här omfattande utredningen, sade kommissarie Johan Allard på polisens lokalpolisområde i Södertälje i samband med tillslaget.

Artikeln fortsätter efter annonsen.

(Annonslänk)

Bland de misstänkta finns en advokat och en polis, som inledningsvis utreddes av Särskilda åklagarkammaren separat.

I november 2021 drogs anklagelserna mot polisen tillbaka samtidigt som bevisen mot de övriga stärktes. Efter en begäran om omprövning, beslutades att polisens fall skulle återupptas och utredas tillsammans med de övriga av samma åklagare, vilket också skedde.

Åtal väckt mot åtta personer
Polisen framhåller att det i huvudsak varit modern, inte de åtalade syskonen och deras två närstående, som faktiskt utförde assistansen åt fadern i Södertälje. Åtalet mot en advokat inkluderar anklagelser om att han deltog i juridiska förhandlingar samtidigt som han påstod sig utföra assistans för sin far. En annan, som arbetar som pilot, ska ha varit i tjänst ombord på ett flygplan vid de tillfällen då han hävdade att han utförde assistanstjänster. Dessutom finns det fall där andra misstänkta felaktigt tagit ut föräldrapenning som tidsmässigt inte stämmer överens med deras rapporterade assistansarbete.

Enligt åklagaren har Försäkringskassan betalat ut över sex miljoner kronor för tjänster som inte har utförts. Nu har åtal väckts mot samtliga för grovt bedrägeri, och även mamman och pappan åtalas misstänkta för medhjälp till grovt bedrägeri.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Dela artikeln