🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Sju brandattentat mot bostäder
Publicerad 10 oktober 2023 05:35
Uppdaterad 10 oktober 2023 05:35

Polisen på plats efter brandattentatet i Södertälje. Foto: Shamash Oyal

Strax efter midnatt utsattes fyra villor och tre flerfamiljshus för brandattacker i Stockholmområdet. En av de drabbade adresserna var i Södertälje.

Det första larmet kom in klockan 01.18 angående en brand i en villa i Huddinge, och bara tre minuter senare inträffade ännu en brand i en villa i Flemingsberg. Klockan 01.35 utsattes en annan villa för ett brandattentat i Enskede.

När räddningstjänsten befann sig på tre platser samtidigt, kom nästa larm ungefär en timme senare, klockan 02.18. Den här gången var det en brand på en villatomt i Mariekäll i Södertälje.

– Det ska vara någon slags brännbar vätska som ska ha använts vid branden, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

(Annons)

Med ungefär en minuts mellanrum kom ännu ett larm, denna gång om en brand i trapphuset till ett flerbostadshus i Haninge, och bara tio minuter senare utsattes en port till ett annat flerbostadshus i samma område för ytterligare en brandattack.

Klockan 03:41 inkom ytterligare ett larm till räddningstjänsten om en misstänkt anlagd brand. Denna gång utsattes ett trapphus i ett flerbostadshus i Råcksta i Vällingby för ett brandattentat.

Totalt utsattes fyra villor och tre flerbostadshus i Huddinge, Flemmingsberg, Haninge, Södertälje, Enskede och Vällingby för brandattacker under loppet av två och en halv timme under natten till tisdagen.

I Södertälje bekräftar polisen att någon kastade brännbar vätska i villatomten, men samma tillvägagångssätt ska ha använts vid samtliga tillfällen under natten. Samtliga händelser har rubricerats som försök till mordbrand.

Polisen misstänker samband
– Jag har svårt att tänka mig att det är en ren slump att så många bränder uppstår samtidigt och i samtliga fall verkar det som att brandfarlig vätska har kastats på husen och tänts på, säger Daniel Wikdahl till SVT.

Dela artikeln