🕝 1 minuter
Omsorgsbolaget Attendo kritiseras efter utredning - Följde inte rutiner
Publicerad 21 maj 2022 02:00
Uppdaterad 21 maj 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

En vårdnadshavare anmälde Attendo i fjol till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att sonen försvann från ett gruppboende och var borta i flera timmar.

Det var inte förrän en anmälan inkom till IVO som en utredning inleddes, och trots att händelsen kunde fått allvarliga följder skrevs inte en fullständig dokumentation.

Enligt anmälan inträffade händelsen förra året när en person från ett gruppboende i Södertälje försvann vid 19-tiden. Personalen märkte inte försvinnandet då han själv stängt av dörrlarmet.

När han ringde in några timmar senare och ville bli hämtad kunde de anställda inte hitta honom. Då beslutade personalen att avbryta sökandet utan vidare åtgärder framgår det i anmälan.

Personen hittades fem timmar efter försvinnandet, lättklädd vid en väg mitt i natten.

Kritiken mot Attendo avser att verksamheten inte följt rutiner vid försvinnandet samt att sökandet avbröts utan att kontakta chefer eller vårdnadshavare.

Enligt IVOs utredningen framkommer det även att liknande händelser har inträffat där brukare avvikit i verksamheten. Rutinen i dessa fall är att medarbetarna ska kontakta verksamhetschef, ringa polisen, dokumentera utförligt och skriva en avvikelserapport. Inget av detta påståtts ha gjorts i detta fall.

”Personalen kan enligt LSS-lagstiftning inte hindra brukarna från att ge sig iväg, men rutinen för om brukare avviker är att personalen försöker att följa efter för att motivera brukaren att komma tillbaka.” skrivs IVO i utredningen.

Nu kräver IVO att verksamheten inför kraftiga åtgärder för att förtydliga och säkerställa att likande situation inte uppstår igen.

Dela artikeln