🕝 1 minuter
NYTT BESLUT: Södertälje ska bevakas genom drönare
Publicerad 24 februari 2023 19:08
Uppdaterad 24 februari 2023 20:32

Drönarbild över Södertälje. Foto: Alexander Isa.

Nu har polisen beslutat att kamerabevaka ett 60 olika platser i region Stockholm från luften. Bland annat Södertälje där polisen kommer att bevaka stora delar av staden med drönare.

Efter den senaste tidens våldsvåg har polisen satt upp flera övervakningskameror på flera platser i Södertälje. Drönaren är visserligen ingen ny syn för Södertäljeborna, men det nya tillståndet om att kamerabevaka staden med drönare kommer som en långsiktig insats mot det eskalerade våldet.

– Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten. Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott, i ett pressmeddelande

Beslutet gäller fram till 31 maj och är baserat på en noggrann behovsprövning utifrån den lokala lägesbild. Alby, Vårby, Upplands Väsby, Hammarby Sjöstad, Rinkeby, Täby, delar av Stockholm och Södertälje är några av de många platser som ska bevakas från hög höjd.

Enligt polisen kommer bevakningen generellt inte kunna identifiera personer för att minska intrånget i den personliga integriteten.

”UAS-operatörer kommer heller inte att kamerabevaka in i bostäder eller på andra integritetskänsliga platser.”, skriver polisen.

BILD: POLISEN.

(Annonslänk)

Dela artikeln