🕝 2 minuter
NYTT AVSLÖJANDE: Slöt avtal med dyrare företag
Publicerad 17 oktober 2023 07:00
Uppdaterad 17 oktober 2023 19:03

Boel Godner och Elof Hansjons (S) initiativ till bakgrundskontroller av samtliga kommunanställda skenar iväg i kostnader.

Södertälje kommun betalar 900 kronor per anställd för en bakgrundskontroll som utförs av säkerhetsföretaget Nordic Aigis AB.
Nu avslöjar SVT Nyheter Södertälje att andra säkerhetsbolag, som utför liknande kontroller, att deras pris ligger mellan 100 och 300 kronor per person.

Det var i helgen som det uppdagades att kommunlednigen bröt mot lagen när bakgrundskontrollerna inleddes förra året. Kommunen överlämnade ansvaret till ett säkerhetsbolag på en USB-sticka, trots att det saknades ett ”Personuppgiftsbiträdesavtal,” som enligt lag måste finnas för att reglera ansvaret för personuppgifterna.

På frågan om varför kontrollerna inleddes, trots att ett centralt avtal fattades, vill kommunstyrelsens ordförande Boel Godner inte kommentera.

– Som första kommun som infört fördjupade bakgrundskontroller är vi beredda på att bli extra granskade så som sker nu. Vårt arbete är anmält till JO (Justitieombudsmannen) vilket vi var beredda på. De har inte kommit med sitt utslag ännu, skriver Boel Godner (S), i ett mail till Telgenytt.

(Annonslänk)

Ytterligare ett avslöjande.
Under måndagen kunde SVT avslöja att kostnaderna för bakgrundskontrollerna av samtliga kommunanställda, på initiativ av Boel Godner och Elof Hansjons(S), skenar iväg och att kommunen debiteras betyligt mer än om ett avtal hade skrivet med ett annat bolag.

Det företag, ägt av två före detta poliser, fakturerar 900 kronor för en bakgrundskontroll av en kommunanställd. Samtidigt uppger andra konkurrerande företag att deras pris ligger mellan 100-300 kronor per person, avslöjar SVT.

Enligt nyhetskanalens uppgifter beräknades bakgrundskontrollerna kosta totalt nio miljoner kronor under perioden 2022-2025. Men knappt ett år senare, fram till juli 2023, och med två år kvar på kontrakten, har bakgrundskontrollerna redan kostat Södertäljes skattebetalare över 7,3 miljoner kronor.

Nu väcker det stora frågor kring det företag som kommunledningen har anlitat. Detta sker dels efter att säkerhetsföretaget Nordic Aigis AB undviker SVTs reportrar samt att bolaget enbart har en postbox på ett kontorshotell. Förra året hade säkerhetsföretaget en omsättning på över 10 miljoner kronor, med endast en anställd.

Läs även – INSÄNDARE: Lagöverträdelsen kommer kosta kommunen dyrt

Dela artikeln