Företag i fokus:

Annons

SENASTE NYTT: Kommunen avslöjas för att bryta mot lagen

Boel

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner. Foto: Shamash Oyal

Södertälje kommun bröt mot lagstiftningen när de inledde bakgrundskontroller av samtliga kommunanställda. Det avslöjar SVT, som upptäckte att kommunen lämnade ifrån sig ansvaret för hanteringen av tusentals personuppgifter.

Våren 2022 meddelade kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Elof Hansjons (S) i en debattartikel i SvD att Södertälje kommun inför en av de mest omfattande bakgrundskontrollerna av anställda i landet – och den första i sitt slag.

Men kontrollerna möttes av stark kritik, både av anställda, experten Staffan Olsson och facket samt resulterade i fler anmälningar till Justitieombudsmannen, JO.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant krävde i fjol svar från Södertälje kommun efter flera anmälningar. På bild, Boel Godner och Elof Hansjons(S) : Foto: Pernille Tofte / Alexander Isa.

Under sommaren lyfte fackförbundet Kommunals avdelningsordförande, Zandra Michal, ett varningsfinger där hon menade att utvecklingen i Södertälje kommun leder till ett ”övervakningssamhälle av värsta sort”. Samtidigt som facket var i tvist med kommunen framförde de att kommunens bakgrundskontroller bröt mot lagen.

Nu har SVT avslöjat just det – att Södertälje kommun bröt mot lagen. Kommunen gav bort ansvaret till ett säkerhetsbolag på en USB-sticka, trots att ett centralt avtal fattades. Totalt handlade det om 8 471 personuppgifter som olagligt överlämnades.
Enligt SVTs avslöjande saknades ”Personuppgiftsbiträdesavtalet,” som enligt lag måste finnas då det reglerar ansvaret för personuppgifterna. Detta avtal saknades när kommunen skrev avtal med säkerhetsbolaget den 17 maj och påbörjade kontrollerna dagen därpå – den 18 maj 2022.

– Om man inte har ett sådant avtal så bryter man mot dataskyddsförordningen. Då har man brutit mot flera grundläggande regler, säger Monika Wendleby, ledande expert inom dataskyddslagstiftning till SVT.

Enligt experter som SVT har talat med måste kommunen ha en laglig grund för sådana omfattande kontroller av sina anställda. De hävdar att man inte bara kan påstå att man vill bekämpa organiserad brottslighet utan också måste kunna visa på konkreta bevis för dess förekomst.

– Den här behandlingen är extremt olämplig och olaglig skulle jag bedöma utifrån min erfarenhet, säger Monika Wendleby, ledande expert inom dataskyddslagstiftning, säger Wendleby till SVT.

Telgenytt söker kommunstyrelsens ordförande Boel Godner(S) för kommentarer.

Läs även: – Kommunen bryter mot lagen – ”Ett övervakningssamhälle”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2023 18:47
Senast uppdaterad: 17 oktober 2023 17:04

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

DSC_0029

Foto: Telgenytt

Foto: Telgenytt

Läs även – Skjutning i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 21:47
Senast uppdaterad: 10 december 2023 01:53

SENASTE NYTT: Maskerade sågs fly efter skjutningen – 16 åring bland de skjutna

DE11EEFF-BCB0-438B-AE4F-F03123BF09A8

Foto: Shamash Oyal

Tre personen har skjutits efter en skottlossning i Hovsjö, den yngsta 16 år enligt uppgifter. Enligt expressens uppgifter uppmärksammades tre maskerade personer fly från platsen.

Polisen larmades vid 18.45 efter rapporter om smällar, som visade sig vara skottlossning mitt i ett bostadsområde.

Polisens presstalesperson bekräftade för Telgenytt först att minst en person var skjuten, men senare uppdaterades informationen till fyra skjutna. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet. Skadeläget är ännu okänt, men minst en skottskadad har förts till sjukhus.

Ett ögonvittne rapporterade att tre personer i svarta kläder, varav en med luva, uppmärksammades fly från platsen. Två av dem sprang åt samma håll, medan den tredje tog en annan riktning skriver tidningen

– Det var tre stycken. De hade svarta kläder på sig och en hade luvan uppe. De sprang så fort de kunde, innan polisen kom, säger ett ögonvittne till Expressen.

Bland de skjutna ska en vara i 16-års åldern enligt uppgifter.

Polisen har ännu inte gripit någon i samband med händelsen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 20:28
Senast uppdaterad: 10 december 2023 01:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.