🕝 2 minuter
Nio personer åtalas för skjutningar och sprängningar
Publicerad 25 oktober 2023 09:30
Uppdaterad 25 oktober 2023 14:37

Skjutning mot en lägenhetsdörr i Södertälje i januari. Foto: Alexander Isa

Nio personer åtalas för bland annat sprängdåd i Stockholm och skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av de misstänkta personerna som nu åtalas är från Södertälje.

I januari skakades Stockholmområdet av flera sprängattacker, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby. Dessa händelser kopplas till den ökande våldsvågen i regionen. Sammanlagt har polisen lyckats knyta och åtala ett antal personer, däribland medlemmar av Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven.”

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

Polisen på plats efter skjutningen vid Astrabacken. Foto: Alexander Isa

– Jag bedömer att måltavlorna för sprängningarna och dörrskjutningen i det här åtalet har kopplingar till ett av de kriminella nätverken i Stockholm. De som åtalas har i olika utsträckning kopplingar till ett motstående nätverk, säger senior åklagare Alexandra Bittner.

De inblandade är samtliga män och befann sig i åldern mellan 17 och 30 år när brotten begicks. Bland dem finns två som är från Södertälje, en 27-åring och en 26-åring.

27-åringen åtalas för skjutningen mot lägenhetsdörren på Astrabacken. Han misstänks även för grovt olaga hot samt grovt vapenbrott mellan den 25–30 januari i Södertälje. Dessutom åtalas han för allmänfarlig ödeläggelse, där han misstänks tillsammans med en man i 30-årsåldern ha varit inblandad i sprängningen i Upplands Väsby den 29 januari.

26-åringen från Södertälje misstänks vara den som låg bakom skjutningen mot lägenhetsdörren i Södertälje och som tillhandahöll vapnet som användes av 27-åringen.Han åtalas för flera fall av anstiftan, inklusive skjutningen, grovt olaga hot, grov allmänfarlig ödeläggelse samt medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sprängningen i Upplands Väsby. Enligt polisuppgifter till LT var sprängningen riktad mot Foxtrotnätverkets sprängexpert.

Natten mot den 1 februari – en vecka efter skjutningen vid Astrabacken – beskjuts ännu en lägenhetsdörr, denna gång på Storgatan, bara ett stenkast från platsen där den senaste skjutningen inträffade. På adressen är den åtalade 27-åringen skriven.

Läs även: – Två skjutningar mot lägenhetsdörrar – Skotten trängde igenom dörren

Dela artikeln