🕝 1 minuter
Nämnd får allvarlig kritik av JO - Handläggning tog 13 år
Publicerad 16 mars 2023 06:00
Uppdaterad 15 mars 2023 23:10

Arkivbild

Det tog över åtta år att utreda frågan om ett bygglov och hela 13 år innan tillsynsärendet var avslutat. Nu riktar Justitieombudsmannen, JO, allvarlig kritik mot Södertälje kommun efter en anmälan från en privatperson som är en högt uppsatt chef på PEAB.

13 år tog det för Södertälje kommun att handlägga ett tillsyn- och bygglovsärende om olovlig byggnation gällande garaget på en fastighet i Enhörna. 2009 genomförde Södertälje kommun ett tillsynsärende som avsåg olovlig byggnation på fastigheten, men det skull dröja fem år innan ett bygglovsärendet inleddes och ytterligare 8 år innan ärendet avslutades.

I april 2022 beslutade bostadsrättshavaren, en chef på byggbolaget PEAB, att anmäla Södertälje kommun och Enhörna kommundelsnämnd för den långsamma handläggningen.

”Det har kommit till min kännedom att detta ärende inte är det enda som hanterats i tid utan det verkar vara en systematisk problematik.”, skriver anmälaren till Justitieombudsmannen.

Nu riktar JO allvarlig kritik mot Södertälje kommun och Stadsbyggnadsnämnden och pekar på att anmälaren varken fått någon rimlig förklaring eller ursäkt för det inträffade. Justitieombudsmannen framför även att nämnden förtjänar allvarlig kritik för de konstaterade bristerna och förutsätter att åtgärder vidtas för att förhindra en upprepning av det som skett.

(Annonslänk)

Dela artikeln