🕝 2 minuter
Helen Shabo: "Kuba dance company - Semifinalisterna som står utan lokal"
Publicerad 9 mars 2023 12:50
Uppdaterad 2 maj 2024 10:51
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: Alexander Isa

Talangerna Kuba dance company, som med sin audition fick stående ovationer och skakade om i talang juryn, står tragiskt nog utan en lokal med stadigvarande tider att vistas på. Dansgruppen med sin dansledare, Maria Izgin, valsar runt i Södertälje för att finna en plats att öva sin koreografi på.

Hur kan det komma sig att det är på detta vis? Kommunen har ett ansvar att hjälpa föreningslivet att få tider att kunna vistas på de lokaler som finns att nyttja för träningstillfällen. Politikernas svar på eländet, är att det är svårt att erbjuda alla föreningar tider under så kallade ”prime time”, då alla grupper vill träna, mellan tiderna 16-20. Detta ska inte spela någon roll, när vi har talanger som denna grupp i Södertälje. Klart denna dansgrupp ska få en lokal de kan öva koreografin på.

Det är inte nog med att de kommer från ett drabbat område, med hög kriminalitet och trots det kämpar med en glöd och hopp om både livet och framtiden. Som en jurymedlem sa, ”det ni gjorde på scen, dansen ni framförde är starkare än alla pistoler i världen”. Därför ska sådana verksamheter få prioriteras. Gruppen som består av framtidens kvinnor i Södertälje ska känna att de har kommunen bakom sig.

Än så länge har Kuba Dance Company nyttjat lokalerna i Allaktivitetshuset i Saltskog.

Maria Izgin berättar ”Jag har ingen egen lokal, jag försöker alltid ha lokalen när den inte är upptagen, för tillfället tränar vi på Allaktivitetshus, men det är inte officiellt, utan så länge lokalen är ledig”. Det är nu kommunen ska stå upp för vad som faktiskt kan göra skillnad. Det är nu man ska lyfta upp dessa grupper. Det är i dessa tider som man ska hylla en sådan insats. Det är inte imorgon, men idag som vi ska ordna det!

Självklart har jag förståelse för de idrottsföreningar, och andra föreningsliv som har bokat upp tider tidigt och ska få förtur till de lokaler som finns. Det är inte det som är problemet, utan att skapa och frigöra fler lokaler för sådana tillställningar för att få bort fler från gatorna. Minska kriminaliteten. Eliminera möjligheten till att kunna bidra till den gängkriminalitet idag som gått ner i åldrarna och som rekryterar skolbarn. Det finns ingen ålder på kriminalitet idag, och gängvåldet har ökat. Därför är det ingen ursäkt överhuvudtaget att inte möjliggöra en lokal där bl.a. Kuba dance company får öva på sin dans.

Redan på fredag kan vi börja rösta på bidragen. Visst är vi med och stöttar lokala dansgruppen och fantastiska talanggruppen Kuba dance company vidare till final!

Läs även – Från Kuba till Södertälje – till TV4s Talang

Maria Izgin och elverna i semifinal i Tal nu på fredag.

Dela artikeln