Företag i fokus:

Annons

Från Kuba till Södertälje – till TV4s Talang

18DD765D-2CC3-4287-9F7B-F3C899B6E98E

Foto: Alexander Isa

Södertälje intar den nationella scenen för andra helgen i rad. Nu på fredag deltar den populära dansskolan, Kuba Dance Company, i Talang på TV4.

Föregående helg lyfte Södertäljebon Noor Al Jabiri på taket med sin vackra röst och fick en golden buzzer i Talang. I kommande avsnitt som sänds nu på fredag medverkar 18 elever från dansskolan Kuba Dance Company i Södertälje och leds av kubanskan Mara Benitez Soto Izgin.

32-åringen, Mara Izgin, har en lång erfarenhet som danslärare i hemlandet Kuba och kammat hem flera danspriser internationellt. Bland annat i ett hiphop-mästerskap i Ryssland där hon kom på första plats.

Mara Benitez Soto Izgin. Foto: Alexander Isa

Mara Izgin är född och uppvuxen på Kuba och har sedan barnsben haft en stor passion för dans, men det var inte dansen som förde 32-åringen till Sverige. Det var kärleken som förde henne från Kuba till Södertälje, berättar hon till Telgenytt.

– Jag kom till Södertälje för kärlekens skull. Först bodde jag i Stockholm i sex månader och sedan Södertälje, säger Mara Izgin glatt till Telgenytt.

Väl i Södertälje dröjde det inte länge innan hon startade dansskolan Kuba Dance Company. Med kärlek till den kubanska dansen och en brinnande vilja att hjälpa både barn och vuxna – kunde hon se hur hennes klasser blev oerhört populära och växa i antal.

Mara tillsammans med samtliga elever som medverkar i Talang nu på fredag. Foto: Alexander Isa.

Kubansk dans är en stil av latinamerikansk dans som har sitt ursprung på Kuba och är känd för sina livliga, energetiska och lekfulla rörelser.

Stilen innehåller ofta snabba fot- och kroppsrörelser som är sammankopplade med musiken. Det inkluderar element från salsan, rumban och cha-chan och är ofta dansat till salsamusik.

Idag, tre år efter flytten till Södertälje, lär hon ut den kubansk dansstilen till över 80 elever i Allaktivitetshusets lokaler i Saltskog och medverkar i Talang nu på fredag med 18 elever.

Kuba Dance Company i Allaktivitetshuset. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 februari 2023 16:33
Senast uppdaterad: 1 februari 2023 16:33

Nedsläpp: Almtuna – SSK

C2D2DC6B-9856-4271-A699-6E8151EF032D

Foto: Shamash Oyal

Det stundar nya matcher för SSK:s herrlag. Det ska spelas tre matcher den här veckan och man inleder imorgon på bortaplan mot Almtuna.

Förra veckan spelade SSK två matcher, de inbringade 4 poäng. I fredagens hemmapremiär fanns det två spelare på skadelistan. Den ena var forwarden Sebastian Dyk och glädjande nog är han nu efter några veckors frånvaro redo för matchspel igen, det bekräftar han själv för Telgenytt.

Den andra spelaren som saknades mot Västerås i fredags var backen Albin Carlsson. Enligt LT:s bevakning av dagens träning så saknades Carlsson även där. Spel imorgon i Uppsala blir det inte för honom.

-Han spelar inte imorgon men förhoppningsvis spelar han på fredag, säger huvudtränare Magnus Bogren om Carlssons medverkan framöver.

Något särskilt i spelet ni har fokuserat på inför Almtuna?

-Ja, det är det väl. Tycker vi gör en bra första och tredje period mot Västerås, andra perioden mindre bra. Tittar man på allting efter också, statistik, så skulle vi ha vunnit den matchen.

-Där är mycket att ta med men sett över 60 minuter måste vi spela med mer tålamod, hitta mer trygghet i helheten. Inte bara göra 40 minuter bra utan försöka vara mer noggranna med pucken. Vi slarvar för mycket, framför allt i andra perioden där vi ger dem momentum. Det har vi jobbat med bland annat.

Specialteams hackar lite tycker jag?

-I och med att Dyk är tillbaka så har vi jobbat lite med powerplay, försöka få i gång det ännu mer. Vi gör ju ett 6 mot 4 och ett i 5 mot 4 men tycker ändå att vi behöver bli lite bättre där.

-Inte krångla till det, göra det enkelt, vi har skickligheten. Går det inte första gången så är det att jobba på. Då kommer det att komma.

-Vi har släppt in lite för mycket i boxplay, vi jobbar hårt med det och finns inget trolleri utan det är samma idé som allt det andra. Behålla lugnet, jobba med det vi har sagt och tro på det. Inte hitta på massa andra grejer.

Var placerar ni Dyk imorgon?

-Han går in med Christopher Liljewall och Ludwig Blomstrand.

Då blir Egor Polin 13:e forward imorgon?

-Ja, han blir extraspelare. Han har gjort det jättebra och är absolut med i snacket men imorgon blir det så.

(Annonslänk)

Då är det ingen annan frånvaro förutom Albin Carlsson att rapportera om?

-Nej.

Kommer inte Rasmus Ekström åka med till Uppsala?

-Det får vi se, vi har inte bestämt hur vi gör, vem som åker med. Det tar vi imorgon när vi ser gänget.

Målvaktsvalet är det väl inte lönt att fråga om, det håller du väl på till imorgon?

-Haha, jag gör väl det.

Trolig laguppställning mot Almtuna:

Målvaktsval ej offentliggjort

Backpar

Daniel Norbe – Olli Vainio

Viktor Grahn – Julius Bergman

Henrik Malmström – Veeti Vainio

Kedjor

Marcus Eriksson – Filiph Engsund – Linus Videll

Ludwig Blomstrand – Christopher Liljlewall – Sebastin Dyk

Viktor Liljegren – Dominic Turgeon – Emil Alba

William Wiå – Jacob Bjerselius – Jacob Dahlström

Extra: Egor Polin

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:38
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 17:28

Brand i trapphus i Blombacka – Släcktes snabbt

brandbild räddningstjänst .

Arkivbild: Shamash Oyal

Strax innan 17-tiden larmades räddningstjänsten till Blombacka. Enligt de första initiala larmrapporterna från SOS Alarm, uppstod en en brand i trapphus i ett flerfamiljshus på Fjärilsstigen.

Det var på tisdagseftermiddagen som flera räddningsenheter larmades till Blombacka. När räddningstjänsten kom fram, bekräftades det att ett paket brann i ett trapphus.

-Vi larmades till platsen och det visade sig vara ett paket som ska börjat brinna, säger Räddningstjänstens operatör till Telgenytt.

Branden släcktes innan den hann sprida sig till någon av de närliggande lägenheterna. Vad som orsakade branden är i nuläget oklart

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:25
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 16:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors