Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Från Kuba till Södertälje – till TV4s Talang

18DD765D-2CC3-4287-9F7B-F3C899B6E98E

Foto: Alexander Isa

Södertälje intar den nationella scenen för andra helgen i rad. Nu på fredag deltar den populära dansskolan, Kuba Dance Company, i Talang på TV4.

Föregående helg lyfte Södertäljebon Noor Al Jabiri på taket med sin vackra röst och fick en golden buzzer i Talang. I kommande avsnitt som sänds nu på fredag medverkar 18 elever från dansskolan Kuba Dance Company i Södertälje och leds av kubanskan Mara Benitez Soto Izgin.

32-åringen, Mara Izgin, har en lång erfarenhet som danslärare i hemlandet Kuba och kammat hem flera danspriser internationellt. Bland annat i ett hiphop-mästerskap i Ryssland där hon kom på första plats.

Mara Benitez Soto Izgin. Foto: Alexander Isa

Mara Izgin är född och uppvuxen på Kuba och har sedan barnsben haft en stor passion för dans, men det var inte dansen som förde 32-åringen till Sverige. Det var kärleken som förde henne från Kuba till Södertälje, berättar hon till Telgenytt.

– Jag kom till Södertälje för kärlekens skull. Först bodde jag i Stockholm i sex månader och sedan Södertälje, säger Mara Izgin glatt till Telgenytt.

Väl i Södertälje dröjde det inte länge innan hon startade dansskolan Kuba Dance Company. Med kärlek till den kubanska dansen och en brinnande vilja att hjälpa både barn och vuxna – kunde hon se hur hennes klasser blev oerhört populära och växa i antal.

Mara tillsammans med samtliga elever som medverkar i Talang nu på fredag. Foto: Alexander Isa.

Kubansk dans är en stil av latinamerikansk dans som har sitt ursprung på Kuba och är känd för sina livliga, energetiska och lekfulla rörelser.

Stilen innehåller ofta snabba fot- och kroppsrörelser som är sammankopplade med musiken. Det inkluderar element från salsan, rumban och cha-chan och är ofta dansat till salsamusik.

Idag, tre år efter flytten till Södertälje, lär hon ut den kubansk dansstilen till över 80 elever i Allaktivitetshusets lokaler i Saltskog och medverkar i Talang nu på fredag med 18 elever.

Kuba Dance Company i Allaktivitetshuset. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 februari 2023 16:33
Senast uppdaterad: 1 februari 2023 16:33

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors