Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Succé för Södertäljes dansgrupp i Talang

Kuba

Foto: Pressbild/Skärmbild TV4.

Stående ovationer och fyra solklara ”Ja” från Talang-juryn. Mara Benitez Soto Izgin och hennes 18 elever på Kuba Dance Company från Södertälje gjorde succé under kvällens program och går vidare till semifinal.

– Jag är så glad att ni kom hit. Sverige behöver dansgrupper som er för ni är helt otroliga, säger svenska komikern och influensern Johanna Nordström under programmet till Kuba Dance Company från Södertälje.

När gruppen tog plats på scen kastades ljus på Södertäljes dystra månader med flera dödsskjutningar i staden. Den 6 oktober i fjol sköts två personer med flera skott i Saltskog. En man avled på plats efter de svåra skottskadorna.

Bara ett stenkast från brottsplatsen hade Mara Izgin en pågående danslektion med flera barn. En av flickorna var på väg till lekparken där skjutningen inträffade, men avvek i sista stund.

Mara Izgi med tre av sina elever. Bild: Skärmdump TV4

Händelsen skapade stor oro i bostadsområdet, men även bland de föräldrar som skjutsade sina barn till platsen för att dansa med den kubanska läraren.

Men flickorna visa mod och styrka.

– När man dansar känner man sig stark. Södertälje har haft många mörka dagar, men vi ger inte upp och vi fortsätter att kämpa för våra drömmar, säger dansläraren Mara till TV4.

Flickorna från Södertälje hade stort stöd på plats. Bild: Skärmdump TV4

Under kvällens program visade 18 flickor från Kuba Dance Company, hela Sverige, att Södertälje står för så mycket mer än det våld som stått i rampluset den senaste tiden.

– Den här kraften som ni har i er och att ni ställer er upp, rakryggade, för Södertälje och svarar med just det här. Det är starkare än alla pistoler i hela världen, säger sångaren och producenten, Viktor Norén som sitter i juryn till flickorna från Södertälje.

Kuba Dance Companys fantastiska prestation gav dem fyra ”Ja” från Talang-juryn och därmed gick de vidare till nästa omgång. Där var samtliga jury eniga och beslutade att skicka Södertäljegruppen vidare till semifinal i mars.

– Det känns så bra att vi har en superbra dansgrupp i semifinal, säger Johanna Nordström från Talang-juryn.

Läs även: – Noor från Södertälje fick en golden buzzer i Talang

Kuba Dance Company från Södertälje. Foto: Pressbild

Foto: Pressbild

Foto: Pressbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 februari 2023 20:49
Senast uppdaterad: 4 februari 2023 02:48

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors