🕝 2 minuter
JO kräver svar – Kommunens granskning av anställda utreds
Publicerad 30 september 2022 18:59
Uppdaterad 30 september 2022 18:59

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant kräver svar från Södertälje kommun: Foto: Pernille Tofte / Alex Ataseven.

I en debattartikel i SvD informerade Boel Godner (S) och Elof Hansjons (S) övriga Sverige om att Södertälje kommun inför en av de mest omfattande bakgrunds­kontroller av anställda bland svenska kommuner.

Det väckte stor kritik och flera anmälningar skickades in till Justitieombudsmannen, JO, som nu öppnar ett ärende och kräver svar av kommunen.

– Vad som har kommit fram väcker frågor, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant i en kommentar till beslutet i ett pressmeddelande.

Södertäljepolitikerna Godner och Hansjons, samt kommunen, fick stark kritik från bland annat ledarna på Vision och TCO som menar att kontrollerna kränker den personliga integriteten. En annan som starkt kritiserade beslutet är experten Staffan Olsson som anmälde Södertälje kommun till JO.

– Jag har varit med om att JO inte valt att utreda, men den här frågan är så het att dom kommer att titta på den, sade experten Staffan Olsson till Telgenytt i ett tidigare skede.

Det som Olsson förutspådde inträffade – mycket riktigt beslutadde JO att titta på ärendet.

Experten Staffan Olsson anmälde kommunen till JO för bakgrundskontroller av anställda. Foto: Privat/Alex Ataseven.

”I mitt tycke mycket tveksamt och innebär, om det är acceptabelt, en vändpunkt i vårt land med avseende på balansgången mellan den enskildes rätt till personlig integritet och en arbetsgivares rätt att inhämta integritetskänsliga uppgifter om enskild person”, skrev Staffan Olsson i anmälan till JO.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant meddelade i veckan att utreda Södertälje kommuns beslut att granska alla anställda inom kommunen, och sökande till samtliga tjänster, genom bakgrundskontroller.

– Vad som har kommit fram väcker frågor om kontrollerna är förenliga med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten. Jag vill därför ha kommunens syn på detta, säger Per Lennerbrant.

Kommunstyrelsen i Södertälje kommun har uppmanats att yttra sig över ordningen med bakgrundskontroller. Yttrandet ska ha kommit in till JO senast den 25 november 2022 meddelar JO.

Läs även: – Södertälje kommun får stark kritik efter bakgrunds­kontroller- ”Kränker anställda”

Dela artikeln