Debatt
🕝 1 minuter
"INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars"
Publicerad 27 december 2022 19:54
Uppdaterad 1 maj 2024 15:21
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Pressbild: Polisen.

Roten till alla bankkontroller som sker nu och som har drabbat många oskyldiga, verkar vara en hemlig rapport som kallas ”Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”.

Polisrapporten kom ut 2020. Därefter bildade Polisens nationella operativa avdelning, Noa, ett team – Samlit (Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Task Force) – med Svenska bankföreningen samt de fem storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank och Danske Bank.

I ett pressmeddelande från 2021 där chefen för Noa, Linda H Staaf, uttalar sig står följande:

”Polisens samarbete med de fem största bankerna mot penningtvätt som inleddes på försök förra året har varit framgångsrikt och blir nu en del av det ordinarie arbetet”.

Den utvärdering som gjorts sade att arbetet är lyckat och att arbetet skulle permanentas och utökas till alla banker.

Jag har tidigare ifrågasatt denna rapport, som enligt min mening var undermålig, och dessutom ifrågasatt hur det kom sig att ingen vare sig hade åtalats eller dömts i samband med kontostängningarna.

Staaf talade osanning och förde många bakom ljuset. Nu har det visat sig att hon inte var kvalificerad till sin chefstjänst.

Nu måste åklagaren även ta upp detta i sin utredning om hur det kunde tas fram en sån undermålig polisrapport på hennes uppdrag samt att detta har lett att hundratals oskyldiga människor har fått sina bankkonton stängda på lösa antaganden och andra grunder som inte är relevanta.

Linda Staaf har förstört livet för många oskyldiga människor i Södertälje. Hon måste ställas till svars. Skrota alla beslut om bankkontostängningar som rör Södertälje.

Özcan Kaldoyo

Läs även:

Dela artikeln