Företag i fokus:

Företagare träder fram – ”Mitt liv har varit en mardröm”

ss

Foto: Alexander Isa.

I veckan valde företagarna Kerimo och Nayis att träda fram för att ha känt sig orättvist behandlade av banken. Nu väljer ännu en företagare att träda fram för att berätta sin version – under en pseudonym.

Björn, som egentligen heter något annat, berättar för Telgenytt att han precis som entreprenörerna drabbats av nedstängda bankkonto.

– Mitt liv har varit en levande mardröm. Banken stängde mitt företagskonto och mitt privata bankkonto. De krävde tillbaka bostadslånet och kastade ut mig utan att ge mig en rimlig förklaring. De har i princip vänt upp och ner på mitt liv utan någon som helst anledning, säger Björn.

Senaste året har flera företagare, som varit mångåriga kunder i sina respektive banker, fått sina bankkonton nedstängda, vilket Telgenytt i flertalet artiklar skrivit om. I veckan klev företagarna Andreas Nayis och Mousa Kerimo in på SEBs lokala bankkontor i Södertälje, just av den ovan nämnda anledning, och vägrade lämna väntrummet förrän de fått ett svar.

Den artikeln lästes över 200.000 gånger, har även uppmärksammats stort och delats hundratals gånger på Facebookgrupper.

– Jag kan relatera till deras situation, det här är hemskt och deras agerande är av ren desperation. Tro mig det finns många desperata där ute och det är en tidsfråga innan det blir en ketchupeffekt av upprörda företagare. Folk som läser detta sitter med skärmen framför sig och tänker; ”men vadå, banken kastar inte ut någon bara sådär. Någonting fuffens måste de ju ha gjort”. Självklart finns det några rötägg och där har banken mitt fulla stöd, jag avskyr kriminella. Men tro det eller ej, banken utsätter även oskyldiga människor. Här måste banken vara mer seriös, säger Björn.

Entreprenörerna, Andreas Nayis och Mousa Kerimo, kritiska till varför banken under ett års tid inte svarar på varför de stänger deras företagskonton.

Vidare berättar Björn att många företagare, som han själv pratat med, hänvisar till en hemlig polisrapport som läckte ut för några år sedan som roten till de nedstängnda bankkonto.

– Jag har läst rapporten. Den är väldigt orättvis och generaliserande, en missvisande rapport som bygger mer på elaka rykten men tyvärr presenteras som ren fakta. 

En av personerna som ligger bakom denna rapport i stora delar är Linda H Staaf som är delaktigt i samarbetsprojektet som heter SAMLIT, Swedish Anti Money Laundering Intelligence Task Force. Ett gemensamt samarbete mellan polisen och bankerna för att motverka penningtvätt och ekonomisk kriminalitet.

”Kriminella ägnar sig åt penningtvätt för att dölja brottsvinster. Bankernas samarbete med polisen har gett oss mer information, vilket ökar vår förmåga att motverka grovt våld i form av skjutningar och sprängningar eftersom vi kan störa och försvåra för aktörer som står bakom allvarliga våldsuppgörelser.”, sade Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande i fjol.

Björn är kritisk till arbetsmetoden.

– Jag tycker att det låter bra på papper, men i verkligheten så är det tyvärr många oskyldiga som drabbas väldigt hårt på ett mycket orättvist sätt. Jag är väldigt kritisk till deras arbetsmetoder, dels för att många av de drabbade i Södertälje förekommer i polisens hemliga kartläggning av 1000-tals Södertäljebor och dels för att den är helt missvisande och felaktigt. Det har resulterat i att oskyldiga drabbats, säger Björn.

Rapporten Björn talar om är en hemlig polisrapport som läckt och som Linda H Staaf ansvarat för.

(Annonslänk)

Vad anser du är anledningen till att du drabbats och hur har det påverkat dig?

– Mitt efternamn förekommer i polisrapporten som en kriminell familj. De menar att jag, min fru och mina två barn samt alla med samma efternamn är kriminella vilket är absurt. Kartläggningen där jag och mina barn förekommer är olaglig och generaliserande. För några år sedan gjorde polisen exakt likadant fast mot svenska romer, då blev det ett ramaskri och stora demonstrationer, säger Björn.

– Jag har ansett mig själv vara en korrekt och hederlig affärsman som alltid gör rätt för sig. Jag betraktar mig alltid på det goda samhällets sida, men idag känner jag mig stämplad och bortknuffad.

Är du sedan tidigare dömd eller misstänkt för något brott?

– Varken jag eller någon i min familj har någonsin blivit dömda eller misstänkta för brott. Tvärtom så kräver mitt arbete många gånger att jag lämnar ut ett utdrag ur polisens belastningsregister. Jag har aldrig förekommit i något register. Jag är fortfarande i chocktillstånd. Jag tycker att rapporten är kränkande och felaktig.

Varför tror du att du förekommer i rapporten?

– Jag vet inte och kan bara spekulera. En orutinerad polis har sammanställt rapporten på helt fel grunder. Man dömer ut 1000-tals barn och vuxna i Södertälje som kriminella i denna felaktiga rapport, men presenteras som verklig fakta, vilket är skrämmande.

Företagaren Björn fick i fjol reda på att han framkommer i en hemlig polisrapport. Varför han är det, är det ingen som har svar på. Foto: Alexander Isa.

Björn syftar på säkerhetschefen på polisens nationella operativa avdelning NOA, Linda H Staaf. Nyligen avslöjade Expressens att 21 personer med stor polisiär erfarenhet sökte till tjänsten som underrättelsechef på NOA, men tilldelades till Linda H Staaf enligt Expressens uppgifter. Detta trots att Linda Staaf inte har tidigare poliserfarenhet, men beslutet togs av Noa-chefen Mats Löfving, som under en period hade ett förhållande med Staaf och därmed gynnat personen han haft en intim-relation till framgår det i Expressen.

– Denna oerfarna person har stämplat 1000-tals Södertäljebor, barn som vuxna, säger Björn till Telgenytt.

Du säger att rapporten är felaktigt och pekar ut oskyldiga människor, hur kan du vara så säker på det?

– Jag är väldigt säker. Min familj är inte kriminell. Jag ställer mig väldigt kritisk till hur de generaliserar och drar 1000-tals Södertäljebor över en och samma kam. Om deras hemliga rapport nu stämmer så ställer jag mig frågan; var är alla åtalen? Ingen av de jag talat med har blivit anmälda för brott efter att de fått sina konton nedstängda, säger Björn och fortsätter.

Björn är övertygad om att fler Södertäljebor kommer att drabbas. Foto: Alexander Isa.

– För bara något år sedan knäckte polisen flera krypterade chattar där kriminella kommunicerade allt mellan himmel och jord. Hur många av dessa tusentals, som anklagas för kriminella i hemliga polisrapporten, förekommer i dessa krypterade chattar? Hur många har misstänkts? Hur många åtalats har väckts och hur många har blivit dömda? Ingen jag känner till i alla fall, och jag känner väldigt många som drabbats av nedstängda bankkonton och förekommer i polisens hemliga rapport.

Om det är så pass många drabbade, varför tror du inte att dessa personer träder fram?

– Jag tror att många känner precis som jag. En rädsla för repressalier från myndigheter och banker om att det kan förvärras ytterligare. De tror kanske att om man sitter still i båten så kommer stormen att passera förbi. Jag personligen tror att det bara kommer att blir värre och vi kommer att se fler drabbade Södertäljebor. Oavsett om folk i Södertälje blir lagligt behandlade eller på ett olagligt sätt så applåderar omgivningen, just för att Södertälje har målats ut som en ”kriminell stad”. Det har blivit kutymt att svartmåla hela Södertälje och dess befolkning.

Hur har det här påverkat dig?

– Var ska jag börjar? Detta har påverkat mig väldigt negativt och mått psykiskt dåligt. Uppsagda företagslån och även uppsagda bolån, har inte kunnat få betalt för utfört arbete och jag har inte kunnat betala mina fakturor. Swedbank stängde alla konton som min lilla familj hade hos dem och min fru kunde inte ta emot lön från sin arbetsgivare. Mitt bolag är i näst intill nollställd, mitt livsverk. I princip har alla mina kunder tagit avstånd och avslutat våra samarbeten. Detta efter att jag i ett ärligt och transparent mail beskrev mina problem. Jag kan relatera till affärsmännen som klev in på SEB. Jag är ingen brottsling och jag vill också ha svar på varför jag fick en kafka-situation med banken, säger Björn.

Telgenytt har sökt banken för svar.

Vi kan och får inte, på grund av den lagstadgade banksekretessen, bekräfta, dementera eller kommentera enskilda kundrelationer, och kan därmed inte besvara dina frågor.”, skriver bankens pressavdelning till Telegnytt i ett mail.

Läs även – De kämpar för rättvisa mot banken – ”Vi vill ha svar”

Den hemliga polisrapporten. Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 18:53
Senast uppdaterad: 27 december 2022 18:53

Bolag skickar vilseledande fakturor till Södertäljeföretag

IMG_0879

”Deras brev är mycket vilseledande, säger en Södertäljeföretagare. – ”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en annan

Företag i Södertälje har blivit utsatta för vilseledande fakturor utsända av bolaget Web Hosting Solutions 24, med en bolagsman skriven i Västerås. Fakturorna framställs som legitim betalning, men i verkligheten är de bara förklädda erbjudanden.

Flera företagare i Södertälje har nyligen rapporterat att de mottagit vilseledande fakturor från bolaget Web Hosting Solutions 24. Vid första anblicken verkar dessa dokument vara äkta fakturor, men en närmare granskning av det finstilta avslöjar att det endast handlar om erbjudanden om webbhostingtjänster. Trots detta, inkluderar dokumenten ett OCR-nummer och ett tydligt markerat förfallodatum, vilket kan leda mottagare att felaktigt tro att de måste genomföra en betalning.

”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en av 22 personer som recenserat bolaget på Trustpilot.

(Annonslänk)

Fakturorna uppmanar mottagare att betala 4,875 kr, men det finstilta förklarar att summan är del av ett erbjudande, inte en faktura. Bolagets praxis ifrågasätts ytterligare i dess allmänna villkor, där det står att de har rätt att överlåta tjänsten till ett annat företag och ändra priser utan att tydligt informera kunderna.

En lokal företagare delade med Telgenytt sina misstankar och berättade att Web Hosting Solutions 24 mycket väl kan ha satt i system att använda vilseledande fakturor för att lura företag, särskilt de med hög omsättning och många inkommande fakturor.

– Deras brev är mycket vilseledande. Är man inte uppmärksam är det lätt att fakturan betalas, förklarar företagaren.

Vidare undersökningar av Telgenytt har avslöjat att bolagsmannen bakom Web Hosting Solutions 24, som är skriven i Västerås, är involverad i ytterligare företag med liknande anmärkningar och som figurerar på Svensk Handels Varningslista. Web Hosting Solutions 24, baserat i Kista, rapporterades ha en omsättning på över 10 miljoner kronor, medan Network Hosting Europe AB, med säte i Danderyd, nästan nådde 1 miljon kronor i omsättning. Bolagen drivs av en 31-årig man och en kvinna född 1982, båda med adress i Västerås.

Telgenytt har varit i kontakt med Web Hosting 24, men företaget har valt att inte medverka.

– Tyvärr har jag inte behörighet att ta ett samtal här med dig angående det här, säger företagets kundtjänst till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 16:50
Senast uppdaterad: 19 april 2024 16:54

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors