De drabbade företagarna, Andreas Nayis och Mousa Kerimo.
Flera företagare och entreprenörers bankkonton har blivit spärrade av banker i Södertälje som bland annat SEB. Andreas Nayis och Mousa Kerimo är två av dem som blivit drabbade. I över ett år har entreprenörerna försökt hitta svar, men männen menar att banken lämnat dem utan svar.
– Tyvärr har de fått oss att tror att det handlar om fördomar, säger entreprenören Mousa Kerimo till Telgenytt.
Det var ungefär ett år sedan som entreprenörerna Andreas Nayis och Mousa Kerimo upptäckte att deras konton tillhörande dess bolag blivit avstängda från SEB i Södertälje. Motivet ska enligt banken vara bristande kundkännedom, något som förvånar entreprenörerna som varit bankens kunder i 10-tal år. Männen trodde till en början att de var ensamma om att ha blivit drabbade, men strax därpå kom de till kännedom att även flera andra företagare drabbats av nedstängda bankkonton.
– Vi fick ett brev från SEB och de ville att vi skulle besvara frågor kring våra aktiebolag. De ställde en del frågor om transaktioner, men en del av våra bolag har inga transaktioner alls, förutom aktiekapitalet, säger Andreas Nayis, 39.
Entreprenörerna Nayis och Kerimo tillsatte i början advokater som skulle sätta banken till rätta och hjälpa männen att få tillbaks sina konton. Kort intill insåg dem att det nästan var omöjligt och att ärendet kan pågå i flera år. Gång på gång hävdar männen att de försökt komma i kontakt med SEB för att få svar på varför deras konton stängts ned, dock utan en utförlig kommentar från bankens håll.
– Oavsett hur vi har svarat, oavsett vilka bolag det rör sig om, oavsett hur stora eller små transaktionerna är så har vi fått samma svar. Vi blir istället ständigt hänvisade vidare, men ingen hjälper oss i frågan, säger Andreas Nayis.

Banken har över ett års tid underlåtit att ge entreprenörerna svar på varför de stänger deras bankkonton.
Kan handla om diskriminering.
Entreprenören Mousa Kerimo suckar mitt under intervjun med Telgenytt och lyfter fram vad han tror att detta kan bero på.
– Tyvärr har de fått oss att tror att det handlar om fördomar. Enbart pågrund av att vissa personer med en viss bakgrund har blivit hårt drabbade. Vi har framfört att vi alltid vill göra rätt för oss och svarar mer än gärna på frågor om vad som anses inte stämma, oavsett om det är en fråga från banken eller en statlig myndigheten, säger Mousa Kerimo, 35.
Samtidigt vittnar flera andra företagare och bolagsägare i Södertälje att de upplever diskriminering från olika håll. Det är dock tabubelagt att gå ut i media eller yttra sig kring frågan rent generellt. Flera har därför valt att inte höra av sig till oss eller andra medier.
Mousa och Andreas betonar båda att det kan röra sig om något större strukturellt.
– De har gett alla samma svar. Alla vars bankkonton blivit avstängda har fått svaret att det rör sig om ”bristande kundekännedom och penningtvätt”, säger Andreas Nayis.
Båda entreprenörerna berättar även att de varit i kontakt med flera myndigheter för att få en klarare bild om det skulle kunna röra sig om någon form av brottsmisstanke mot dem. Men något brott har de inte varit misstänkta för.

På frågan om varför de drabbas har bankkontoret ständigt hänvisat frågan vidare.
Bolaget hårt drabbat.
Pengar som inte kommer in till bolaget, fastigheter som inte går att säljas och en finansiering som inte kan hålla sig stadig länge till. Entreprenörerna Mousa och Anderas tror inte att deras bolag kommer klara sig om inte de kan ta del av bankkonton.
– Vi har även försökt hitta andra lösningar genom att kontakta andra banker för att få öppna konton hos de, dock var det total tvärstopp. De vill inte ha oss som kund. Det är inte konstigt med tanke på vad SEB hänvisar till. Falska anklagelser som drabbar vår verksamhet väldigt hårt, säger Andreas Nayis 39.
Vid ett fall berättar Nayis om att de sålt bostäder till privatpersoner som hunnit flytta in och stadga sig.
– Personerna har fått lånelöften och gjort rätt för sig, men vår bank har då inte tagit emot pengarna och skickat tillbaka dem till kundens bank. Deras bank har i sin tur meddelat att de i princip inte ger bostadslån till lägenhetsköp från just vårt bolag. Så nu bor de i lägenheterna utan att de kan betala månadsavgiften då våra konton är spärrade, säger Nayis.

Andreas Nayis och Mousa Kerimo befann sig i SEBs lokala kontor i veckan och krävde svar, men ignorerades av banken.
Men i veckan rann bägaren över för entreprenörerna som klev in i SEBs lokala kontor i Södertälje och vägrade att lämna utan att först få svar på varför banken obefogat stängt ned alla deras konton. Polisen tillkallades till platsen som framförde att männens agerande inte var olagligt, men lämnade slutligen banken självmant. Ännu en gång utan svar.
Bankens beslut om att spärra deras företagskonton har i sin tur drabbat flera underentreprenören och många anställda som nu riskerar att inte få betalt.
– Vi har arbetat med dem i många år och de känner oss väl, så de har inte satt någon press på oss. Samtidigt var vi övertygade om att det skulle lösa sig för över ett år sedan. Jag menar, varför skulle det inte göra det, vi har alltid skött oss korrekt, säger Nayis.
Trots kompletta svar på alla transaktionsförfrågningar från banken togs beslutet att avsluta deras företagskonton – utan att lämna tillfredställande svar.
SEB i Södertälje har valt att inte yttra sig och hänvisar frågan vidare.

Telgenytts chefredaktör, Sandy Doukhi.
Läs även – Bankdrama i centrala Södertälje – Polisen på plats