🕝 2 minuter
Hovrätten fastställer straffen för mordet på 41-åring i Ronna
Publicerad 15 maj 2024 15:33
Uppdaterad 19 maj 2024 17:32

Bild: Polisen.

Tre personer dömdes i Södertälje tingsrätt för inblandning i mordet på en 41-årig man i Ronna, som sköts till döds av misstag. Hovrätten har nu ändrat straffen för flera av dem, men fastställt domen för skytten.

Det var den första oktober 2022 som en 41-årig man, utan några kriminella kopplingar, sköts till döds på Enhörnaleden i Ronna av en person på en elsparkcykel. Incidenten, som tros ha varit en felskjutning, resulterade i åtal mot 13 personer. Endast tre personer dömdes i tingsrätten, medan tio andra friades från anklagelser om grovt skyddande av brottsling och/eller underlåtenhet att avslöja mord.

Skytten, som på pappret var 17 år vid tillfället, dömdes till 9,5 års fängelse av tingsrätten och överklagade domen till hovrätten. Om hovrätten, till skillnad från tingsrätten, hade bevisat att den nu 19-årige mannen var 18 år gammal vid mordtillfället den 1 oktober 2022, såsom åklagaren påstår, riskerade han att dömas till livstids fängelse. Men så blev det inte.

(Annonslänk)

Trots att mördaren, bland annat till Migrationsverket, hade uppgett att han var två år äldre än vad han först sagt när han kom till Sverige, fastställde hovrätten domen till 9,5 års fängelse och hans ålder till 17 år vid mordtillfället.

Två andra får sänkta straff för inblandning i mordet på 41-åringen.

En 26-årig man från Linköping dömdes av Södertälje tingsrätt till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. I krypterade chattar kopplas mannen till ett konto som kommunicerade med personer kopplade till Foxtrot och Kurdiske Räven. Han beställde dessutom mord på flera personer från Ronna-falangen och erbjöd stora summor pengar för att få det utfört. Mannen överklagade sin dom till hovrätten, som nu menar att 26-åringens mordplaner inte är starkt bevisade. Hans straff sänks till 2 år och en månads fängelse.

En annan 26-åring frikänndes från mordanklagelser, men dömdes för misshandel och fick tio månaders fängelse. I hovrätten ökades hans straff till 1 år och 4 månaders fängelse.

En man som var 17 år vid tillfället dömdes av tingsrätten till tio månaders ungdomsövervakning för grovt skyddande av brottsling. Hans straff förblir oförändrat.

Läs även: – 17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

Den dömda mördaren fångades av övervakningskamera strax efter dödsskjutningen på Enhörnaleden i Ronna 2022.
Foto: Polisen

Dela artikeln