Företag i fokus:

17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

550429B0-FA38-4AAE-9280-351058DB8ABE

Foto: Alexander Ataseven.

För snart en vecka sedan mördades en 41-årig man i Ronna. Av allt att döma tros han ha skjutits till döds av misstag i det eskalerade våldet i Södertälje.

En 17-årig pojke, medborgare i Afghanistan, skriven i Stockholm och dömd för en rad brott, greps under onsdagskvällen och häktades under fredagen misstänkt för mord.

Den gripne, en 17-årig pojke född 2004, är skriven i Hägersten i södra Stockholm. Han är sedan tidigare känd av polisen. Han har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott och flera fall av misshandel. Ett av misshandelsfallen rörde en kvinnlig familjemedlem, där grunden för misshandeln var att ”upprätthålla familjens heder”. Nu misstänks han för att kallblodigt ha mördat en Södertäljebo i Ronna den 1 oktober.

Enligt Åklagarmyndigheten har pojken begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och greps på kvällen onsdag den 5 oktober.

Polisen på plats efter dödsskjutningen den 1 oktober. Foto: Alex Ataseven.

17-årigen är enligt häktningsframställan medborgare i Afghanistan. Han dömdes så sent som den 26 april för misshandel på en kvinnlig familjemedlem, enligt domstolen var motivet ”att bevara eller återupprätta familjens/släktens heder”. Den 23 juni 2022 dömdes han även för ringa narkotikabrott och för brotten dömdes han till sluten ungdomsvård – där hamnade han återigen i blåsväder. Efter en incident i ungdomshemmet, den 31 augusti i år, dömdes han för försök till misshandel.

I ett annat ärende som avgjordes i Förvaltningsrätten i Härnösand 2017, framgick det att det fanns flera oroväckande punkter gällande honom. Den då 12-åriga pojken påvisade, enligt Förvaltningsrätten, ett ”socialt nedbrytande beteende vilket innebär en påtaglig risk för hans hälsa och utveckling”.

2017 framgick det att han var inblandad i tre olika misshandelstillfällen, vid ett tillfälle bar han på ett knogjärn och gjorde våldsamt motstånd mot polisen.

I veckan greps han igen. Denna gång misstänkts 17-årigen för mordet på 41-åringen i Ronna som sköts med flera skott som bland annat träffade huvudet.

Klockan 14:00 idag, fredagen den 7 okt, hölls häktningsförhandlingen där det beslutades att häkta 17-åringen på sannolika skäl för mordet.

Läs även: – Misstänkta mördaren kan vara äldre än 17 år – Riskerar livstids fängelse

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 november 2022 08:18
Senast uppdaterad: 27 oktober 2023 00:25

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors