Företag i fokus:

17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

550429B0-FA38-4AAE-9280-351058DB8ABE

Foto: Alexander Ataseven.

För snart en vecka sedan mördades en 41-årig man i Ronna. Av allt att döma tros han ha skjutits till döds av misstag i det eskalerade våldet i Södertälje.

En 17-årig pojke, medborgare i Afghanistan, skriven i Stockholm och dömd för en rad brott, greps under onsdagskvällen och häktades under fredagen misstänkt för mord.

Den gripne, en 17-årig pojke född 2004, är skriven i Hägersten i södra Stockholm. Han är sedan tidigare känd av polisen. Han har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott och flera fall av misshandel. Ett av misshandelsfallen rörde en kvinnlig familjemedlem, där grunden för misshandeln var att ”upprätthålla familjens heder”. Nu misstänks han för att kallblodigt ha mördat en Södertäljebo i Ronna den 1 oktober.

Enligt Åklagarmyndigheten har pojken begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och greps på kvällen onsdag den 5 oktober.

Polisen på plats efter dödsskjutningen den 1 oktober. Foto: Alex Ataseven.

17-årigen är enligt häktningsframställan medborgare i Afghanistan. Han dömdes så sent som den 26 april för misshandel på en kvinnlig familjemedlem, enligt domstolen var motivet ”att bevara eller återupprätta familjens/släktens heder”. Den 23 juni 2022 dömdes han även för ringa narkotikabrott och för brotten dömdes han till sluten ungdomsvård – där hamnade han återigen i blåsväder. Efter en incident i ungdomshemmet, den 31 augusti i år, dömdes han för försök till misshandel.

I ett annat ärende som avgjordes i Förvaltningsrätten i Härnösand 2017, framgick det att det fanns flera oroväckande punkter gällande honom. Den då 12-åriga pojken påvisade, enligt Förvaltningsrätten, ett ”socialt nedbrytande beteende vilket innebär en påtaglig risk för hans hälsa och utveckling”.

2017 framgick det att han var inblandad i tre olika misshandelstillfällen, vid ett tillfälle bar han på ett knogjärn och gjorde våldsamt motstånd mot polisen.

I veckan greps han igen. Denna gång misstänkts 17-årigen för mordet på 41-åringen i Ronna som sköts med flera skott som bland annat träffade huvudet.

Klockan 14:00 idag, fredagen den 7 okt, hölls häktningsförhandlingen där det beslutades att häkta 17-åringen på sannolika skäl för mordet.

Läs även: – Misstänkta mördaren kan vara äldre än 17 år – Riskerar livstids fängelse

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 november 2022 08:18
Senast uppdaterad: 27 oktober 2023 00:25

Rymde från HVB-hem – Döms för förberedelse till mord

IMG_9728

Foto: Polisen

Den 15-årige som greps i Skärholmen med en skarpladdad pistol hade rymt från ett HVB-hem dagar innan gripandet. Han har nu dömts till sluten ungdomsvård för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

(Annonslänk)

Den 11 januari greps pojken i Skärholmens centrum, beväpnad med en laddad pistol, ammunition, magasin och bilder på måltavlan. Enligt polisen sökte pojken efter en specifik person, men stoppades av vaksamma poliser. Detta inträffade drygt en vecka efter att han avvikit från ett HVB-hem, den 2 januari

Polisen, som arbetade civilklädd, fattade misstankar mot den delvis maskerade pojken som rörde sig mållöst runt shoppingcentret. Vid kontroll påträffades ett laddat vapen i pojken byxlinning, vilket senare visade sig vara en kraftfull 9 mm pistol.

Förutom vapnet hade pojken en krypterad kommunikationsenhet, innehållande bevis på att han sökte en specifik person. Kommunikation och bilder, sparat i pojkens telefon, styrkte misstankarna om förberedelse till mord. Vidare utredning bekräftade pojkens inblandning i en pågående konflikt mellan kriminella nätverk, med bevis som kopplade honom till specifika adresser och regelbundna förflyttningar i området.

Den 15-årige pojken fångades av flera övervakningskameror den 11 januari. Här fångades han sittandes i Skärholmens centrum och letade efter den tilltänkta måltavlan.
Foto: Polisen

En omfattande utredning, där telefonkommunikation och taxiresor analyserades, visade att pojken planerade att utföra ett mord inom en pågående konflikt mellan kriminella grupper i Södertälje. Han besökte upprepade gånger en bostad i Hovsjö och tillbringade dessutom åtminstone en natt där, efter att ha rymt från sitt HVB-hem den 2 januari.

Trots att pojken inte uttalade sig under rättegången, ansåg tingsrätten att bevisningen var tillräcklig för att fälla honom.

Domstolens beslut grundades på omfattande bevisning, inklusive kommunikation och rörelsemönster från pojkens mobiltelefon, vilket resulterade i en dom för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Påföljden bestämdes till sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

Foto: Polisen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 00:52

Länsstyrelsen godkänner utökad skyddsjakt på dovhjort

nature-animal-wildlife-deer-horn-stag-32858-pxhere.com_

Foto: Pexels

Länsstyrelsen reviderar sitt tidigare beslut och tillåter nu en utökning av skyddsjakt på dovhjortar för att minska skador på grödor i Nykvarn och Södertälje kommun.

Länsstyrelsen har ändrat sitt beslut från den 7 november 2023, vilket innebär en utökning av skyddsjakten med ytterligare 25 dovhjortar, specifikt hindar och kalvar. Detta justerade tillstånd gör det möjligt för totalt 60 dovhjortar att fällas fram till den 31 mars 2024 på flera fastigheter i Nykvarn och Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Beslutet, som omprövades efter en ansökan från berörd part på grund av fortsatt höga skador på grödor, grundas på rapporteringen av de redan fällda 32 dovhjortarna och de framgångsrika åtgärderna under skyddsjakten. Trots användning av skrämselmetoder, som fyrverkerier och stängsel, kvarstår behovet av ytterligare avskjutning.

Länsstyrelsen bedömer att den utökade kvoten inte kommer att överstiga det antal som krävs för att skadorna på grödor ska minska under tillståndsperioden, och understryker att dovhjortsstammen bör regleras under ordinarie jakttid på dagtid. Det nya beslutet gäller omedelbart och inkluderar ett förbehåll att det kan återkallas om det finns särskilda skäl.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 17:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors