🕝 2 minuter
Han mördades av misstag - 13 män åtalas för mord
Publicerad 26 oktober 2023 14:19
Uppdaterad 27 oktober 2023 02:24

Polisen på plats i samband med dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober 2022. Foto: Alexander Isa

En 41-åring Södertäljebo sköts till döds, och av allt att döma, enligt åklagarens teori, av misstag. Nu åtalas 13 män för delaktighet i dödsskjutningen i Ronna förra året.

Hösten 2022 var en av de blodigaste perioderna i Södertäljes historia med flera dödskjutningar. Ett av dödsoffren var 41-åringen, som åklagaren menar blev offer för en så kallad felskjutning.

– Mordet är av allt att döma ett i raden av alla s.k. felskjutningar, där skytten tagit fel på person och en helt oskyldig man i fyrtioårsåldern istället blivit ihjälskjuten på öppen gata, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Mördaren fångades på bild efter dödsskjutningen. Foto: Polisen

Den 1 oktober, en lördagskväll, promenerade 41-åringen och en vän längs Enhörnaleden vid Ronnaskolan när en maskerad person på en elsparkcykel plötsligt körde fram till dem. Den maskerade tog fram ett vapen och avlossade flera skott mot 41-åringen, som föll till marken och avled på plats.

Idag har åklagaren väckt åtal mot 13 män i samband med mordet den 1 oktober. En åtalas som skytt, två som medgärningsmän alternativt medhjälpare, en tredje för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott. De övriga nio åtalas för grovt skyddande av brottsling och/eller underlåtenhet att avslöja mord.

– Mordet har genomförts trots mycket hög polisnärvaro i området till följd av tidigare skjutningar i Södertälje och grundas i en infekterad konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje. Motivet tros vara hämnd för en dödskjutning som ägde rum dagen före, säger Hankkio.

Rättegången inleds den 8 november 2023 i Attunda tingsrätt och förväntas pågå under flera dagar.

Läs även:

Polisens tekniker undersökte brottsplatsen. Foto: Alexander Isa.

Dela artikeln