🕝 1 minuter
Fortfarande hög spridning av RS-virus - "Säsongen ser väldigt intensiv ut"
Publicerad 27 december 2021 01:00
Uppdaterad 27 december 2021 01:00

Över 2300 fall av RS-virus har konstaterats i Stockholms län hittills under säsongen. Enligt nyhetsbyrån Siren har totalt 11 900 fall av RS-virus rapporterats i Sverige, en siffra som är långt över rapporterade fall från förra året.

Nästan alla barn får en RS-virusinfektion, som brukar börja som en vanlig förkylning, under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka.

– Säsongen ser väldigt intensiv ut. Det beror delvis på ökad provtagning. Det är fler som testas i år och då fångar man fler fall än annars, säger Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Till Siren menar AnnaSara att det i nuläget är svårt att säga hur resten av säsongen kommer att se ut, men att en nedgång väntar.

– Det kan bli en avmattning under jul- och nyårsledigheterna, när barnen inte är i förskola och skola lika mycket. Sen får vi se hur det blir till våren, om det fortsätter att puttra på eller om det blir ökad smittspridning. Australien, som redan gått igenom årets vintersäsong hade också en udda RSV-säsong. I vissa regioner såg de en lång bred topp, i andra två toppar. Vi får se vilket mönster vi får se här, säger AnnaSara Carnahan.

Dela artikeln