🕝 1 minuter
Fackeltåg i Södertälje mot våld och förtryck
Publicerad 23 november 2022 09:04
Uppdaterad 23 november 2022 09:08

Foto: Alexander Isa.

Fredagen den 25 november är det Orange Day – den internationella dagen mot våld mot kvinnor och flickor.

Men redan under måndagen hissade Södertälje kommun orangefärgade flaggor utanför stadshuset för att visa sitt ställningstagande.

Varje år, den 25 november sedan år 1999, uppmärksammas våldet mot kvinnor runt om i världen och Södertälje är inte sämre än omvärlden. Mellan den 21 och 27 november visa kommunen sitt tydliga ställningstagande mot våld i nära relationer och i synnerhet våld mot kvinnor och flickor.

– Varje flickas och kvinnas rätt att leva ett liv i frihet och fritt från våld och förtryck är en grundläggande fråga, och om vi genom att dela med oss till varandra kan öka kunskapen om vilken hjälp som finns genom ”En vecka fri från våld” så känns det mycket meningsfullt. Ingen människa ska behöva leva i ofrihet och i otrygghet, säger Viktoria Hjulström (S) Socialnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Under veckan kommer flera aktiviteter att genomföras i samverkan med bland annat Södertäljepolisen, Samordningsförbundet, Södertäljejourerna, Södertälje Zontaklubb, Telge Bostäder och Scania. Kommunen anordnar även flera seminarier och avslutar veckans aktiviteter med ett fackeltåg som börjar från stadshuset, vidare genom stadskärnan, och avslutas på Stora torget.  

Med kampanjen som pågår veckan ut vill Södertälje kommun visa sin tydliga ställning om att kvinnor inte ska begränsas på grund av våld, förtyck eller hederskultur.

– Vi hoppas att veckan ökar kunskapen om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vi är alla ansvariga för att bidra till en trygg miljö oavsett var det är, men särskilt i hemmet, säger Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje kommun. 

Fackeltåget inleds nu på fredag, den 25 november klockan 16:00, och är öppen för alla som vill delta.

Se programmet här.

Dela artikeln