🕝 2 minuter
Dubbdäcksförbud över Mälarbron - Så tycker experten
Publicerad 6 december 2023 14:07
Uppdaterad 6 december 2023 14:17

Obada Bakstani, Vianor Södertälje Foto: Alexander Isa

Om två år införs dubbdäcksförbudet över Mälarbron, ett beslut som nyligen klubbades igenom av kommunfullmäktige. Men vad tycker experterna? Vad är bäst och vad ska man tänka på?

I oktober fattade kommunfullmäktige i Södertälje beslutet att införa ett dubbdäcksförbud vid Birkakorset, Mälarbron och Turingekorset. Förbudet, som träder i kraft den 1 oktober 2025, är en del av ett åtgärdsprogram för att minska de skadliga PM10-partiklarna i luften och syftar till att förbättra luftkvaliteten, särskilt kring byggnadsprojekt som påverkas av dessa partiklar.

Trots viss kritik, ser experter generellt beslutet som en positiv utveckling för miljön.

– Det finns både fördelar och nackdelar med beslutet, tycker jag. Fördelen med dubbfria vinterdäck är att de är bra för miljön till skillnad från dubbdäck som river upp asfalten, säger Obada Bakstani från Vianor, till Telgenytt.

Vad rekommenderar du för däck under vintern?

– Personligen skulle jag välja dubbdäck för bäst grepp under vinterhalvåret, men det betyder inte att jag säger att dubbfritt inte fungerar. Dubbfria vinterdäck som tillverkas idag är väldigt bra. Däremot ser jag Mälarbron som en plats där det finns stor risk för frost och ishalka, säger han, och syftar på placeringen vid kanalen.

2025 gäller dubbdäcksförbud över Mälarbron. Foto: Alexander Isa

– Jag kan ge dig ett klassiskt och enkelt exempel: när du tar ett suddgummi och drar det mot ett isblock, så händer det inte särskilt mycket. Men om du sätter in en spik och gör ett nytt försök att dra det mot isblocket, då blir det stopp. Sedan är det i regel givetvis väldigt viktigt att alltid köra försiktig, säger han.

Att beslutet klubbats igenom innebär att många måste anpassa sig och skaffa alternativa däck. Kommunen har meddelat detta i god tid, vilket ger invånarna möjlighet att förbereda sig. Enligt Obada är det dock oerhört viktigt att tänka på rätt däckval.

– Det finns två typer av dubbfria vinterdäck, Nordiska och europeiska odubbade vinterdäck. Det jag stark rekommenderar är de Nordiska som är designade och anpassade speciellt för användning i kalla väderförhållanden och är mer effektiva, säger Obada Bakstani.

Detaljer kring vilka specifika vägar som omfattas och hur förbudet ska genomföras är ännu inte klargjorda.

Läs även: – KLART: Då börjar dubbdäcksförbudet gälla i Södertälje

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Dela artikeln