🕝 1 minuter
Brand i soprum i ett flerfamiljshus - Nu vill boende varna andra
Publicerad 1 november 2021 01:00
Uppdaterad 1 november 2021 01:00

Morgonen den 25 oktober började det brinna i soprummet i ett flerfamiljshus på Bellevugatan i centrala Södertälje. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden som startade i kartongkärlen.

Fastigheten klarade sig, men soprummet fick omfattade skador. Nu vill boende varna andra att vara försiktiga med vad man kastar i soporna.

”Jag tycker att fler borde varnas och vara försiktiga med vad man kastar i sopkärlen. Det här hade kunnat sluta hur illa som helst.”, säger en som bor i fastigheten till Telgenytt.

– Vi tror inte är det är någon som tuttat på, utan någon som slarvat. Någon kanske kastade sopor med fimpar i som legat och pyrt, säger Lennart Johansson som är med i styrelsen till Telgenytt.

Som tur var upptäcktes branden i tidigt skede av föreningens ordförande som bor precis ovanför soprummet.

– Han kände på morgonen att det luktade brandrök, då gick han ner och upptäckte att det brann i soprummet, som tur var brann det bara i en sopkärl, elden hann inte inte sprida sig, säger Lennart.

Soprum i flerfamiljshus är byggda som separata brandceller för att förhindra brandspridning till övriga byggnaden. Brinner det ordentligt kan det få oönskade kosekvenser, men i detta fall släcktes branden snabbt tack vare att man snabbt upptäckte branden. Soprummet blev rökskadad, men övriga fastigheten klarade sig bra.

Goda råd från Brandskyddsföreningen:

  • Sopkärl ska placeras på sådant sätt att brand i kärlet inte kan spridas till fasad eller takfot. En byggnad som har en takfot endast tre meter från marken är extra utsatt.
  • Sopkärl i plast bör i första hand placeras i speciella obrännbara sopskåp och i andra hand låsas fast på ett säkert avstånd från fasaden.
  • Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 370 liter är tre meter till fasad. Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 660 liter är fyra meter till fasad.
  • En ram för placering gör att tunnan inte riskerar att hamna för nära och hindrar den brinnande plasten att rinna in mot fasaden.
  • En enkel skärm i obrännbart material mellan sopkärlet och väggen kan minska nödvändigt avstånd.
  • Sopkärl bör förses med självstängande lock, vilket försvårar att en brand utvecklar sig.
  • Placera inte brännbart material på en byggnads lastkaj eller omedelbart utanför en port.
  • Öppen container ska stå minst sex meter från yttervägg.
  • Tänk på att kärl för pappersåtervinning är extra riskfyllda.
Dela artikeln