🕝 2 minuter
40-åring internationell efterlyst - Förde ut miljoner till utlandet
Publicerad 13 augusti 2023 18:38
Uppdaterad 13 augusti 2023 18:38

Foto: Pexels

En tysk medborgare, skriven i Södertälje, är internationellt efterlyst, det rapporter SVT. Mannen är misstänkt för delaktighet i en av de största bedrägerihärvorna i Sverige

Ett internationellt kriminellt nätverk har angripit det svenska skattesystemet genom misstänkta grova skattebrott, grova penningtvättbrott samt grova bokföringsbrott – i miljardklassen. Ett flertal personer har genom påstådd handel med varor, som i själva verket inte har existerat, lyckats få felaktigt utbetald moms.

– Genom att undersöka ett antal olika indikatorer har vi kunnat fastställa att varorna inte existerat mer än på papper, säger Peter Helsing, kammaråklagare och förundersökningsledaren vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Enligt Åklagarmyndigheten, som väckte åtal tidigare i år mot flera personer, har de misstänkta personerna importerat varor, främst mobiltelefoner, från andra EU-länder. Varorna har sedan bytt ägare vid ett par tillfällen i Sverige innan de slutligen har exporterats från Sverige. Allt har skett inom loppet av enstaka dagar. Affärerna har utgjort vad det internationella nätverket benämnt som så kallad ”ghost trading” – en fiktiv handel med varor som överhuvudtaget inte har existerat.

Bland de misstänkta finns ett mobilföretag i Örebro som har fått 40 miljoner kronor beslagtagna i samband med misstankar om momsbedrägerier med mobilhandel. Ett annat företag i Värmland krävs på över 1 miljard i utebliven moms.

(Annonslänk)

Bland de misstänkta personerna finns också en brittisk medborgare som överlämnades till Sverige från Rumänien i september 2022 och har varit häktad sedan dess. En annan misstänkt är en tysk medborgare, som är skriven i Södertälje. Han har begärts häktad för liknande brott, rapporterar SVT, men är spårlöst försvunnen och har nu efterlysts internationellt.

– Det är mig veterligen första gången som det i Sverige åtalas för en hel momskarusell med alla de svenska aktörerna i rättssalen. Därutöver har vi genom internationell rättslig hjälp från våra europeiska kollegor lyckats frihetsberöva och åtala en brittisk medborgare som tillhör det internationella nätverket, säger Peter Helsing.

Bankkonton i Turkiet och tidigare kopplingar till kriminellt nätverk i Södertälje.
Den tyska medborgaren från Södertälje är en man i 40-årsåldern och har fört ut minst 20 miljoner till utlandet, men hävdar att pengarna inte finns kvar till följd av en dålig affär, enligt tidningen. Åklagaren i sin tur hävdar att det handlar om brottsvinster från ett bolag i mobilhärvan. Mannen ska också ha bankonton i Turkiet och tidigare haft samröre med kriminella i Södertälje.

Läs även: Södertäljebo inblandad i stort bedrägeri – Över 100 miljoner kronor

Dela artikeln