Företag i fokus:

Annons

Södertäljebo inblandad i stort bedrägeri – Över 100 miljoner kronor

photo-1557690267-fad2f168bb95

Foto: Unsplash / Jonah Pettrich

Ett bolag, med säte i Södertälje, ska betala 90 miljoner kronor i moms och närmare 14 miljoner kronor i skattetillägg. Detta efter att franska myndigheter slagit larm till Skatteverket, som i sin tur utredde bolaget och upptäckte ett omfattande momsbedrägeri med mobiltelefoner.

Hårvårdsbolaget bedriver försäljning av kläder, kosmetik, skor, elektronik och accessoarer på internet samt bedriver frisörverksamhet med försäljning av hårvårdsprodukter. År 2018 omsatte företaget cirka 88 miljoner kronor och cirka 80 miljoner kronor år 2019.

Företaget var verksamt inom handel med hårvårdsprodukter under en längre period, men tecknade ett avtal den 1 februari 2020 med en leverantör från Örebro för att leverera mobiltelefoner till kunder i Litauen och Frankrike.

Omsättningen för tiden januari – augusti 2020 har, enligt bolagets momsdeklarationer, uppgått till cirka 515 miljoner kronor, varav cirka 504 miljoner kronor avsett försäljning till andra EU-länder. Denna omsättning har i huvudsak avsett transaktioner med mobiltelefoner. Ägaren har uppgett att han började handla med mobiltelefoner efter att en anställd presenterat förslaget som en företagare från Örebro erbjöd. Företaget från Örebro erbjöd mobiltelefoner för vidareförsäljning till utlandet då de själva inte säljer till köpare i utlandet. Södertäljeföretagaren accepterade förslaget och på bara några månader omsatte hans företag över 500 miljoner kronor, enbart på försäljning av mobiltelefoner.

Efter en explosionsartad försäljning uppmärksammades detta av franska myndigheter som slog larm till Skatteverket. I juni i år inleddes en utredning mot Södertäljeföretaget då ett omfattande momsbedrägeri misstänktes.

Efter misstanken bad franska myndigheten Skatteverket att inhämta information avseende transaktioner som skett mellan hårdvårdsbolaget och det franska bolaget House of Technology, under april 2020 och mycket riktigt hittades felaktigheter.

Efter Skatteverkets utredning visade sig att leverantören i Örebro fakturerat hårdvårdsbolaget 142 fakturor mellan 6 februari till och med den 24 juli 2020 till ett totalt belopp på 42,2 miljoner Euro. I sin tur har Södertäljeföretaget vidarefakturerat till det litauiska bolaget Krydas, samt till det franska bolaget House of Technology. Det var här som franska myndigheter fattade misstankar och slog larm om ett misstänkt momsbedrägeri.

Företaget från Örebro debiterade moms på fakturor utställda till hårdvårdsbolaget med sammanlagt 10,5 miljoner Euro. Enligt Skatteverket har Södertäljeföretaget bokfört utgifterna för fakturorna som kostnad till ett belopp av cirka 447 miljoner kronor samt avdragsgill moms med 111,8 miljoner kronor. Men när hårvårdbolaget intäktsfört fakturorna på 388 miljoner kronor visade det sig att det aldrig debiterades någon moms på fakturorna till House of Technology.

Med hjälp av IMEI-nummer lyckades Skatteverket sammanställa fakturor som visar att mobiltelefonerna handlats i flera led innan hårdvårdsbolaget i Södertälje fakturerade dem till utländska kunder. Det framgår även att mobiltelefonerna, av modellen iPhone, gått in och ut ur Sverige ett flertal gånger innan slutkunden fått mobiltelefonerna.

Skatteverket menar att bolaget lämnat oriktiga uppgifter i sina momsdeklarationer för redovisningsperioderna februari till och med augusti 2020 genom att de felaktigt inte har deklarerat utgående moms på faktureringen till kunder i Litauen och Frankrike. Bolaget har inte haft rätt till undantag från skatteplikt då de varor de fakturerat utan moms till kunderna i Litauen och Frankrike aldrig har transporterats ut ur Sverige.

Av svaren från skattemyndigheten i Litauen framgår det bland annat att myndigheten inte har lyckats få tag på Krydas, att de inte har deklarerat faktureringen från Södertäljeföretaget och att de har blivit avregistrerade för moms. Skattemyndigheten i Frankrike har informerat Skatteverket att de inte har lyckats inhämta någon information från House of Technology.

Skatteverket har beräknat ett skattetillägg på 20 procent av bokförda intäkter och en höjning av utgående moms för redovisningsperioderna februari till och med augusti 2020 till ett sammanlagt belopp på 91,2 miljoner kronor.

Skatteverket beslutar nu att hårvårdsföretaget ska betala 90 miljoner kronor i moms och närmare 14 miljoner kronor i skattetillägg.


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 13 augusti 2023 12:24

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

SSK J20 missade topp tio med minsta möjliga marginal

DSC_0019_1

Deppigt i J20 som snubblade på målsnöret Bild: Daniel Hansson

SSK J20 spelade idag en direkt avgörande match om att ta sig vidare till topp 10 serien. Man mötte Frölunda på bortaplan och förlorade med uddamålet.

Det skiljde en poäng mellan lagen när de skulle mötas i sista omgången av J20 – Nationell södra. Det hade räckt med 2 poäng för SSK då man innan matchen hade bättre målskillnad än Göteborgslaget. SSK ledde med 2-1 efter första perioden. Hemmalaget kvitterade med endast 40 sekunder av andra perioden.

2-2 stod sig tills det var 7 minuter kvar av tredje perioden då Frölunda kunde ta ledningen med 3-2, ett mål ytterligare för SSK hade givit laget en chans att ta en extra poäng i förlängningen som hade räckt till spel i topp 10.

Men 3-2 blev slutresultatet efter tre perioder och SSK missar därmed avancemang. Surt då SSK J20 legat över strecket som innebär att vara bland de fem första lagen i stort sätt hela serien. Nu missade man alltså den chansen med minsta möjliga marginal i sista omgången.

Laget får nu ladda om för spel i forsättningsserien där man får möta övriga lagen i södra som missade topp fem plus de lag som missade topp 5 i norra serien.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 19:22
Senast uppdaterad: 10 december 2023 19:24

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.