🕝 1 minuter
Läkare åtalad för sexövergrepp på femårig flicka
Publicerad 29 november 2023 18:46
Uppdaterad 29 november 2023 18:47

Bilden har ingenting med artiklen att göra. Foto: Pixnio

En läkare i Södertälje har beslutat att dra tillbaka sin egen läkarlegitimation efter att ha åtalats för grovt sexuellt utnyttjande av en femårig flicka. Ett beslut som IVO hade begärt om mannen inte hade fattat detta beslut själv.

Läkaren från Södertälje hade tidigare hamnat i rampljuset när Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ansåg att han brustit i sin yrkesutövning.

Som en följd hade han blivit tilldelad en treårig prövotid där hans yrkesutövning skulle övervakas på grund av brister såsom bristfällig dokumentation i patientjournaler, felaktiga slutsatser och bristande uppföljning av patienter. Dessa brister hade identifierats vid en vårdcentral i Eskilstuna, där han tidigare arbetade.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

På grund av detta åtal beslutade HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, i oktober att införa en treårig prövotid för läkaren, med hänvisning till hans ”anmärkningsvärda okunskap” och ”oskicklighet i yrkesutövningen”.

Åtalas för sexövergrepp på femårig flicka.
Enligt åtalet som väcktes den 15 september ska läkaren ha stoppat sitt finger i sin dåvarande styvdotters analöppning. Åtalet var dock inte en del av HSAN:s beslut vid den tiden.

Det aktuella beslutet från sjukvårdens ansvarsnämnd avslöjar nu att om läkaren inte själv hade ansökt om att återkalla sin läkarlegitimation, så skulle Inspektionen för vård och omsorg ha begärt en interimistisk återkallelse av hans legitimation med hänvisning till åtalet.

Dela artikeln