🕝 1 minuter
Läkare anmäld till IVO för oskicklighet
Publicerad 11 oktober 2023 14:50
Uppdaterad 11 oktober 2023 14:50

Foto: Pixnio

Ansvarsnämnden för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har konstaterat att en läkare i Södertälje brister i sin yrkesutövning. Nu har myndigheten beslutat en treårig prövotid för att säkerställa patientsäkerheten.

Södertäljeläkaren har anmälts för oskicklighet i sin yrkesutövning efter en utredning vid en vårdcentral i Eskilstuna, där han tidigare arbetade och där hans brister upptäcktes.

Bland bristerna märktes bristfällig dokumentation i patientjournalerna, felaktiga slutsatser och bristande uppföljning av patienter. Dessutom fanns misstankar om överdriven förskrivning av läkemedel för sömnen och tvivelaktiga ändringar i läkemedelsdoser för vissa patienter.

IVO:s ansvarsnämnd har nu beslutat att under prövotiden kräva kompetenshöjande åtgärder. För att kunna återgå till sitt arbete som läkare under kontrollerade förhållanden måste läkaren fortbilda sig teoretiskt och praktiskt.

Under prövotiden ska han också arbeta under handledning av en legitimerad läkare med specialistkompetens inom allmänmedicin.

IVO har beslutat om en treårig prövotid som ska påbörjas snarast efter beslutet, dock senast inom två månader.

Dela artikeln