Företag i fokus:

Utpressad familj lämnar Sverige – ”Ohållbart att bo här”

335120003_932343247788913_6371874469865331159_n

Misstänkta utpressarna och den utsatta företagaren. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Igår inleddes rättegången mot den man som misstänkts för att ha försökt utpressa en familj i Södertälje på 650.000 kronor. I samband med utpressningen kände familjen sig tvungna att lämna landet för att finna trygghet.

Under måndagen inleddes rättegången mot en 28-åring man och hölls i en underjordisk högsäkerhetssal i Attunda tingsrätt. Mannen står åtal för försök till grov utpressning av två bröder och pekas ut av polisen som en person med en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje.

Tillsammans med två andra män, 20 och 21 år gamla som misstänks för medhjälp till försök till grov utpressning, pekas de ut av polisen för att ha hotat och krävt betalning av en företagare för en påstådd skuld.

Efter flera hot och krav betalades 50.000 kronor i två omgångar.

– Jag hade inget annat val än att betala, han tvingade mig. Han sa ”Allah Yerhamak” på arabiska och det betyder ”rest in peace för du kommer dö”. Hur kan man hota någon mer än så? Han hotade med att folk kommer följa efter mig, hugga mig med kniv, skjuta mig. Hoten riktades även mot min familj, berättade företagarens bror i förhör

Men det slutade inte där, utan nu krävde 28-årigen ännu mer på pengar. Totalt krävdes familjen på 650 000 kronor, 65.000 kronor i månaden närmare bestämt.

– Jag sa, jag kan inte betala den summan. Då blev han bara hotfull och sa ”jag kommer skjuta dig, jag kommer lägga dig i graven”.

Efter flera dödshot, som riktades mot hela familjen, vände de sig slutligen till polisen. Tre personer greps och misstänks för grov utpressning. Två av dem, ena född år 2001 och är skriven i Nykvarn och den andra född år 2002 från Södertälje är släppta på fri fot, men misstanken kvarstår. 28-åringen sitter fortfarande häktade i väntan på dom.

Samtliga förnekar brott. 28-åring menar att det inte rör sig om en utpressning, utan en att obetald skuld som krävdes tillbaka..

På grund av hoten och utpressningarna har familjen nu lämnat landet samt tvingats till att lämna sina jobb i Södertälje för att finna trygghet igen.

– Det är ohållbart att bo här. Jag förbannar den dag jag kom till det här landet. De har förstört livet för en hel familj, säger brodern som flyttade till Sverige efter att ha flytt krig i hemlandet.

Rättegången som inleddes under måndagen fortsätter på fredag.

Läs även – ”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 mars 2023 14:26
Senast uppdaterad: 23 mars 2024 10:12

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

  • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
    Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
  • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
    Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
  • Byt ut den svenska kronan mot Euro
    Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:05

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors