Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Utpressad familj lämnar Sverige – ”Ohållbart att bo här”

335120003_932343247788913_6371874469865331159_n

Misstänkta utpressarna och den utsatta företagaren. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Igår inleddes rättegången mot den man som misstänkts för att ha försökt utpressa en familj i Södertälje på 650.000 kronor. I samband med utpressningen kände familjen sig tvungna att lämna landet för att finna trygghet.

Under måndagen inleddes rättegången mot en 28-åring man och hölls i en underjordisk högsäkerhetssal i Attunda tingsrätt. Mannen står åtal för försök till grov utpressning av två bröder och pekas ut av polisen som en person med en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje.

Tillsammans med två andra män, 20 och 21 år gamla som misstänks för medhjälp till försök till grov utpressning, pekas de ut av polisen för att ha hotat och krävt betalning av en företagare för en påstådd skuld.

Efter flera hot och krav betalades 50.000 kronor i två omgångar.

– Jag hade inget annat val än att betala, han tvingade mig. Han sa ”Allah Yerhamak” på arabiska och det betyder ”rest in peace för du kommer dö”. Hur kan man hota någon mer än så? Han hotade med att folk kommer följa efter mig, hugga mig med kniv, skjuta mig. Hoten riktades även mot min familj, berättar företagarens bror.

(Annonsslänk)

Men det slutade inte där, utan nu krävde 28-årigen ännu mer på pengar. Totalt krävdes familjen på 650 000 kronor, 65.000 kronor i månaden närmare bestämt.

– Jag sa, jag kan inte betala den summan. Då blev han bara hotfull och sa ”jag kommer skjuta dig, jag kommer lägga dig i graven”.

Efter flera dödshot, som riktades mot hela familjen, vände de sig slutligen till polisen. Tre personer greps och misstänks för grov utpressning. Två av dem, ena född år 2001 och är skriven i Nykvarn och den andra född år 2002 från Södertälje är släppta på fri fot, men misstanken kvarstår. 28-åringen sitter fortfarande häktade i väntan på dom.

Samtliga förnekar brott. 28-åring menar att det inte rör sig om en utpressning, utan en att obetald skuld som krävdes tillbaka..

På grund av hoten och utpressningarna har familjen nu lämnat landet samt tvingats till att lämna sina jobb i Södertälje för att finna trygghet igen.

– Det är ohållbart att bo här. Jag förbannar den dag jag kom till det här landet. De har förstört livet för en hel familj, säger brodern som flyttade till Sverige efter att ha flytt krig i hemlandet.

Rättegången som inleddes under måndagen fortsätter på fredag.

Läs även – ”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 mars 2023 14:26
Senast uppdaterad: 14 mars 2023 19:14

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors