Företag i fokus:

”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

IMG_9516

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem”. Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, åtalas för försök till grov utpressning av en företagare i Södertälje.

Tre personer från ett kriminellt nätverk åtalas för grov utpressning, varav en 28-årig man som bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje. Under perioden oktober till november utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld. Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom.

Det hela började med att företagares bror konfronterades av 28-åringen i september 2022 och hotade med våld – om inte ett belopp på 50.000 kronor betalades närmaste 48 timmarna. 28-åringen påstod att han hade pratat om honom med en tjej i en bar. En tjej, som företagarens bror tidigare hade en vänskaplig relation med.

– Han sa ”Du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det. Jag sa ”Hur ska jag kunna prata om någon jag inte ens vet namnet på. Jag vet ingenting om dig.”, berättade den utsatta brodern.

I samråd med sina syskon beslutades att inte betala utpressarna, men följande 48 timmarna eskalerade hoten och slutligen hotades han till livet. För att få det överstökat och kunna gå vidare med vardagen betalades totalt 50.000 kronor i två omgångar. Då kom nästa krav: 65.000 kronor varje månad – i 10 månader.

Denna gång gav de sig på företagaren som krävdes på pengar och hotades till livet. Som försäkring att beloppet skulle betalas in framfördes att de har ”vänner i Vårberg och Södertälje” som kommer söka upp dem om något oförutsägbart skulle hända.

– Om du inte vill betala då säger jag till killarna ”Han vill inte betala” och då få du se vad dem här kommer att göra, sade 28-åringen till Södertäljeföretagaren.

Två män åtals för delaktighet i ett utpressningsärende. FOTO: Polisen.

Eskalerade hot och krav på 650.000 kronor blev till slut för mycket att bära. Den utsatta familjen vände sig till polisen och anmälde händelsen. Kort därefter greps tre personer och har sedan dess suttit häktade och den 8 mars väcktes åtal mot samtliga misstänka män.

28-åringen, som är skriven i Stockholmsområdet och förekommer i 29 avsnitt i belastningsregistret, åtalas för försök till grov utpressning.

Två andra män åtals för medhjälp till försök till grov utpressning. Den ena är född år 2001 och är skriven i Nykvarn och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Den andra är född år 2002, skriven i Södertälje, och är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott och vapenbrott.

Som bevisning mot de åtalade har åklagren bilder och chattar från männens telefoner samt vittnesförhör från brottsoffren. När rättegången inleds mot samtliga män är i nuläget inte bestämt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 02:49

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors