Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

IMG_9516

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem”. Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, åtalas för försök till grov utpressning av en företagare i Södertälje.

Tre personer från ett kriminellt nätverk åtalas för grov utpressning, varav en 28-årig man som bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje. Under perioden oktober till november utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld. Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom.

Det hela började med att företagares bror konfronterades av 28-åringen i september 2022 och hotade med våld – om inte ett belopp på 50.000 kronor betalades närmaste 48 timmarna. 28-åringen påstod att han hade pratat om honom med en tjej i en bar. En tjej, som företagarens bror tidigare hade en vänskaplig relation med.

– Han sa ”Du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det. Jag sa ”Hur ska jag kunna prata om någon jag inte ens vet namnet på. Jag vet ingenting om dig.”, berättade den utsatta brodern.

I samråd med sina syskon beslutades att inte betala utpressarna, men följande 48 timmarna eskalerade hoten och slutligen hotades han till livet. För att få det överstökat och kunna gå vidare med vardagen betalades totalt 50.000 kronor i två omgångar. Då kom nästa krav: 65.000 kronor varje månad – i 10 månader.

Denna gång gav de sig på företagaren som krävdes på pengar och hotades till livet. Som försäkring att beloppet skulle betalas in framfördes att de har ”vänner i Vårberg och Södertälje” som kommer söka upp dem om något oförutsägbart skulle hända.

– Om du inte vill betala då säger jag till killarna ”Han vill inte betala” och då få du se vad dem här kommer att göra, sade 28-åringen till Södertäljeföretagaren.

Två män åtals för delaktighet i ett utpressningsärende. FOTO: Polisen.

Eskalerade hot och krav på 650.000 kronor blev till slut för mycket att bära. Den utsatta familjen vände sig till polisen och anmälde händelsen. Kort därefter greps tre personer och har sedan dess suttit häktade och den 8 mars väcktes åtal mot samtliga misstänka män.

28-åringen, som är skriven i Stockholmsområdet och förekommer i 29 avsnitt i belastningsregistret, åtalas för försök till grov utpressning.

Två andra män åtals för medhjälp till försök till grov utpressning. Den ena är född år 2001 och är skriven i Nykvarn och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Den andra är född år 2002, skriven i Södertälje, och är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott och vapenbrott.

Som bevisning mot de åtalade har åklagren bilder och chattar från männens telefoner samt vittnesförhör från brottsoffren. När rättegången inleds mot samtliga män är i nuläget inte bestämt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 02:49

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

DEBATT: Skillnad på åsikt och lögn – Visa bättre omdöme

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiets gruppledare.

Det är en skillnad på åsikt och lögn. Det borde Centerpartisten och rektorn Leif Åhlin veta och lära ut i sin skola.

I en tid med så mycket falska nyheter på nätet och uppmaningar till att vara källkritisk så kan man tycka att en rektor borde visa bättre omdöme än att försvara en uppbenbar lögn och sätta sin, och hela partiets heder, på spel för att stå upp för en ”ful tolkning” från ett möte som han själv inte närvarade på.

Leif, det är skillnad på att diskutera, tolka och PÅSTÅ – Det vet en 5e klassare.

Centerpartiet har själv bekräftat i tidigare insändare att det är en tolkning som Margrith Aho gjorde (som var den enda ifrån C som var med på mötet) som ligger till grund för deras påstående om att med vår politik så skall fotbollsföreningar kastas ut ur arenan. Med andra ord bekräftar man att Simon inte sagt att han vill kasta ut några fotbollslag ur Södertälje fotbollsarena utan att det är deras högst egna tolkning av ”vår politik” man hänvisar till.

När jag träffade Leif så skulle jag med andra ord kunna hävda vad som helst om honom, jag skall då ha rätt att ”tolka” allt Leif säger, till och med det han säger till tredje person, som jag själv anser skadar honom och hans parti på mesta möjliga vis. Är det ett sådant debattklimat C vill ha i Södertälje?

Är det så Leif Åhlin ser på en demokrati – Rätten att ljuga och ”ful tolka” dina politiska motståndare? För motståndare är vi helt klart.

Centerpartisterna väntade tre veckor efter det aktuella mötet och satte sedan ihop en insändare som var stenhårt riktad mot Simon Isso och Realistpartiet där man utmålade Realistpartiet som de onda som ville kasta ut fotbollsklubbar för att sedan ställa sig själva i en änglalik dager om att man värnar alla idrotter osv. Så oerhört barnsligt! 

Realistpartiet står upp för den demokratiska debatten och allas rätt att tycka olika, men man måste kunna separera en åsikt och tolkningar ifrån en medveten lögn och svartmålning. På senaste KoF mötet så sa ledamöterna att ingen hört Simon säga de orden som C har på sin hemsida.

Om nu Leif är beredd att slåss, som han uttrycker det, för sina medlemmars rätt att ljuga om Realistpartiet och dess företrädare så måste han såklart vara beredd på att vi försvarar oss. Inget odemokratiskt med det.

För att Centerpartiets ledning vill Realistpartiet illa råder det inget tvivel om, det är bara att lyssna på de lunchgäster som var vid ”plattan” i Grusåsen för ett par veckor sedan. Där satt deras gruppledare Tage Gripenstam tillsammans med en annan politiker och diskuterade mig, Joakim Granberg. Högt och tydligt så hela restaurangen kunde höra kallade Tage Gripenstam mig för riktigt grova saker och en hel del andra ord som är för grova för att publicera här, risken finns att sedlighetsroteln ingriper.

Tycker du det är vuxet Leif, är det ett sådant debattklimat vi skall ha? Ställer du dig bakom Tages ord också Leif? Vill du att vittnena ringer dig Leif så kan jag ordna det!

Vi inom RP försöker vara de vuxna i rummet här, vi har upprepat sagt att om C tar bort sin ”tolkning” ifrån sin hemsida och skakar hand med Simon så släpper vi detta, men det är uppenbart att C är villiga att gå hur långt som helst i detta smutsiga spel som säkert läsarna också är trötta på.

Det är i alla fall jag och Simon, för så här ska det demokratiska spelet INTE spelas Leif. Ta ansvar och sätt stopp.

Joakim Granberg, Ordförande Realistpartiet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 15:21
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 15:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors