Företag i fokus:

”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

IMG_9516

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem”. Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, åtalas för försök till grov utpressning av en företagare i Södertälje.

Tre personer från ett kriminellt nätverk åtalas för grov utpressning, varav en 28-årig man som bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje. Under perioden oktober till november utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld. Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom.

Det hela började med att företagares bror konfronterades av 28-åringen i september 2022 och hotade med våld – om inte ett belopp på 50.000 kronor betalades närmaste 48 timmarna. 28-åringen påstod att han hade pratat om honom med en tjej i en bar. En tjej, som företagarens bror tidigare hade en vänskaplig relation med.

– Han sa ”Du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det. Jag sa ”Hur ska jag kunna prata om någon jag inte ens vet namnet på. Jag vet ingenting om dig.”, berättade den utsatta brodern.

I samråd med sina syskon beslutades att inte betala utpressarna, men följande 48 timmarna eskalerade hoten och slutligen hotades han till livet. För att få det överstökat och kunna gå vidare med vardagen betalades totalt 50.000 kronor i två omgångar. Då kom nästa krav: 65.000 kronor varje månad – i 10 månader.

Denna gång gav de sig på företagaren som krävdes på pengar och hotades till livet. Som försäkring att beloppet skulle betalas in framfördes att de har ”vänner i Vårberg och Södertälje” som kommer söka upp dem om något oförutsägbart skulle hända.

– Om du inte vill betala då säger jag till killarna ”Han vill inte betala” och då få du se vad dem här kommer att göra, sade 28-åringen till Södertäljeföretagaren.

Två män åtals för delaktighet i ett utpressningsärende. FOTO: Polisen.

Eskalerade hot och krav på 650.000 kronor blev till slut för mycket att bära. Den utsatta familjen vände sig till polisen och anmälde händelsen. Kort därefter greps tre personer och har sedan dess suttit häktade och den 8 mars väcktes åtal mot samtliga misstänka män.

28-åringen, som är skriven i Stockholmsområdet och förekommer i 29 avsnitt i belastningsregistret, åtalas för försök till grov utpressning.

Två andra män åtals för medhjälp till försök till grov utpressning. Den ena är född år 2001 och är skriven i Nykvarn och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Den andra är född år 2002, skriven i Södertälje, och är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott och vapenbrott.

Som bevisning mot de åtalade har åklagren bilder och chattar från männens telefoner samt vittnesförhör från brottsoffren. När rättegången inleds mot samtliga män är i nuläget inte bestämt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 02:49

Hotellplaner vid Torekällberget fortsätter efter ny dom

2021_12_nyskiss2_1200x550-1

Fastighetsägaren Qetar/TKB Development vill bygga ett värdshus med hotell på Torekällberget.
Bild/Illustration: Södertälje kommun/Kjellander Sjöberg.

Efter att tidigare ha stoppats på grund av parkeringsfrågor, har nu Södertälje kommun och fastighetsägaren fått delvis gehör i Mark- och miljödomstolen för sina hotellplaner vid Torekällberget.

Södertälje kommun och fastighetsägaren Joakim Nordlund fortsätter kampen för att realisera ett hotell vid Torekällberget. Mark- och miljödomstolen gav nyligen sitt stöd till kommunens parkeringslösning, vilken tillåter användning av en befintlig parkering vid friluftsmuseet för det planerade hotellet.

(Annonslänk)

”Parkeringen har tillräcklig kapacitet för att tillgodose parkeringsbehovet för båda dessa verksamheter, med undantag för ett fåtal dagar per år. Mark- och miljööverdomstolen bedömer därför att det framgår att det behov av parkeringsplatser som planen genererar är möjligt att tillgodose.”, skriver domstolen i beslutet.

Därför bedömer domstolen att detaljplanen uppfyller de krav som ställs av plan- och bygglagen när det gäller parkeringssituationen.

”Det finns således inte skäl att av den anledningen upphäva detaljplanen.”, skriver Mark- och miljödomstolen.

Trots detta skickades ärendet tillbaka till domstol för ytterligare prövning av andra aspekter i planen, efter att lokala föreningar och enskilda invånare hade uttryckt oro över projektets påverkan på det lokala kulturarvet och infrastrukturen.

hotell

 Bild/Illustration: Södertälje kommun/Kjellander Sjöberg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 13:38
Senast uppdaterad: 25 april 2024 13:38

Barnen hittades döda i säng – mamman släppt på fri fot

Shamass

Foto: Shamash Oyal

Två barn under tio år hittades döda i en bostad. Barnens föräldrar greps, misstänkta för mord. Modern har dock släppts, medan fadern fortfarande är anhållen.

(Annonslänk)

På tisdagskvällen inträffade en tragisk händelse i Södertälje där två minderåriga barn hittades avlidna i sitt hem. Enligt Aftonbladets uppgifter hittades barnen döda i en säng.

Barnens föräldrar, en kvinna i 40-årsåldern och en man i 35-årsåldern, greps av polis på platsen. Mamma släpptes dock under torsdagen på fri fot, vilket bekräftades av kvinnans advokat för Ekot. Pappan hittades i bostaden med skador från en kniv är fortsatt allvarligt skadad, men utanför livsfara. Han är fortsatt anhållen misstänkt för mord.

Enligt polisen har man en klar bild av händelseförloppet, men detaljer kring motivet eller den exakta dödsorsaken är fortfarande under utredning.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 11:20
Senast uppdaterad: 25 april 2024 11:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors