Företag i fokus:

Kuba dance company – Semifinalisterna som står utan lokal

KUba D.

Foto: Alexander Isa

Talangerna Kuba dance company, som med sin audition fick stående ovationer och skakade om i talang juryn, står tragiskt nog utan en lokal med stadigvarande tider att vistas på. Dansgruppen med sin dansledare, Maria Izgin, valsar runt i Södertälje för att finna en plats att öva sin koreografi på.

Hur kan det komma sig att det är på detta vis? Kommunen har ett ansvar att hjälpa föreningslivet att få tider att kunna vistas på de lokaler som finns att nyttja för träningstillfällen. Politikernas svar på eländet, är att det är svårt att erbjuda alla föreningar tider under så kallade ”prime time”, då alla grupper vill träna, mellan tiderna 16-20. Detta ska inte spela någon roll, när vi har talanger som denna grupp i Södertälje. Klart denna dansgrupp ska få en lokal de kan öva koreografin på.

Det är inte nog med att de kommer från ett drabbat område, med hög kriminalitet och trots det kämpar med en glöd och hopp om både livet och framtiden. Som en jurymedlem sa, ”det ni gjorde på scen, dansen ni framförde är starkare än alla pistoler i världen”. Därför ska sådana verksamheter få prioriteras. Gruppen som består av framtidens kvinnor i Södertälje ska känna att de har kommunen bakom sig.

Än så länge har Kuba Dance Company nyttjat lokalerna i Allaktivitetshuset i Saltskog.

Maria Izgin berättar ”Jag har ingen egen lokal, jag försöker alltid ha lokalen när den inte är upptagen, för tillfället tränar vi på Allaktivitetshus, men det är inte officiellt, utan så länge lokalen är ledig”. Det är nu kommunen ska stå upp för vad som faktiskt kan göra skillnad. Det är nu man ska lyfta upp dessa grupper. Det är i dessa tider som man ska hylla en sådan insats. Det är inte imorgon, men idag som vi ska ordna det!

Självklart har jag förståelse för de idrottsföreningar, och andra föreningsliv som har bokat upp tider tidigt och ska få förtur till de lokaler som finns. Det är inte det som är problemet, utan att skapa och frigöra fler lokaler för sådana tillställningar för att få bort fler från gatorna. Minska kriminaliteten. Eliminera möjligheten till att kunna bidra till den gängkriminalitet idag som gått ner i åldrarna och som rekryterar skolbarn. Det finns ingen ålder på kriminalitet idag, och gängvåldet har ökat. Därför är det ingen ursäkt överhuvudtaget att inte möjliggöra en lokal där bl.a. Kuba dance company får öva på sin dans.

Redan på fredag kan vi börja rösta på bidragen. Visst är vi med och stöttar lokala dansgruppen och fantastiska talanggruppen Kuba dance company vidare till final!

Läs även – Från Kuba till Södertälje – till TV4s Talang

Maria Izgin och elverna i semifinal i Tal nu på fredag.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 mars 2023 11:50
Senast uppdaterad: 9 mars 2023 16:37

Popstjärnan bokad som första artist till Södertäljedagarna

Namnlost-1

Cazzi Opeia.
Pressbild: Anna-Lena Ahlström

Södertäljedagarna, tidigare känd som Södertäljefestivalen, har offentliggjort sin första artist. Popstjärnan Cazzi Opeia, känd från Melodifestivalen och American Song Contest, kommer att uppträda på Stora Torget.

Södertäljedagarna, tidigare känd som Södertäljefestivalen, har offentliggjort sin första artist för årets evenemang. Popstjärnan Cazzi Opeia, känd från Melodifestivalen och American Song Contest, kommer att uppträda på Stora Torget.

Södertäljedagarna är den nya benämningen på den årliga stadsfesten i Södertälje, som anpassas till stadens ekonomiska och strukturella förändringar. Årets evenemang, som hålls mellan den 30 augusti och 1 september, markerar en paus från den traditionella festivalens storlek, med planer på att återvända fullt ut 2025.

(Annonslänk)

– Vi är jätteglada att kunna presentera Cazzi Opeia till Södertäljedagarna! Hon har en fantastisk energi och kommer bjuda på en härlig show i city, säger Malin Eriksson, Event- och kundansvarig, Södertälje City

Cazzi Opeia, som egentligen heter Moa Anna Maria Carlebecker, har gjort sig känd inom musikvärlden genom sina framgångar i både amerikanska och europeiska musiktävlingar. Hon var en av låtskrivarna till Loreens vinnande bidrag ”Tattoo” i Eurovision Song Contest och har även själv tävlat i Melodifestivalen där hon nådde en nionde plats i finalen 2022.

Förutom Cazzi Opeia kommer Södertäljedagarna att erbjuda en rad andra attraktioner, inklusive matstånd, utställare och olika aktiviteter. Festivalen, som är öppen för alla och gratis att besöka, utlovar en helg fylld med underhållning och kultur mitt i Södertäljes hjärta, på Stora Torget.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 19:51
Senast uppdaterad: 23 april 2024 19:51

UPPGIFTER: Tre personer jagas – 50-åring allvarligt skadad

3D6E8E83-6619-45EE-BD35-9CC9C5D3A927

Foto: Shamash Oyal

En man i 50-årsåldern misshandlades och rånades i Västergård. Enligt ett vittne som Telgenytt talat med rör det sig om tre maskerade gärningspersoner som bar på både kniv och pistollikande föremål.

(Annonslänk)

Strax efter klockan 14 på tisdagen fick polisen flera samtal om en person som skadats allvarligt. En 50-årig man rånades i en blombutik på Erikhällsgatan i Västergård, och enligt vittnesuppgifter till Telgenytt använde gärningsmännen ett tillhygge för att slå mannen blodig innan de flydde från platsen.

Vittnen beskriver hur de tre maskerade personerna, varav en var beväpnad med pistollikande föremål och en med kniv, hastigt lämnade platsen och försvann i riktning mot Soldalskolan på en fyrhjuling.

Stort pådrag i Västergård efter grovt rån
Foto: Shamash Oyal

– Jag reagerade på fyrhjulingen som körde runt i området, och det var tre passagerare. Alla såg ut att vara i åldrarna 16-17 år och var klädda i svart. Jag hörde också en hög smäll, något som lät som skott, men det kan antingen ha varit fyrverkerier eller så kom ljudet från fyrhjulingen, säger ett vittne till Telgenytt.

Bar på misstänkt vapen.

– Jag såg att de bar på en nånting som såg ut som en pistol och en kniv. Sendan såg jag den skadade mannen, han blödde kraftigt från huvudet när han fördes in i ambulansen, säger vittnet till Telgenytt.

Händelsen orsakade stor oro i området, särskilt bland elever och personal på Soldalskolan som till en början uppmanades att hålla sig inomhus och senare evakuerades. Polisen, som snabbt var på plats, har inlett en stor sökinsats efter gärningsmännen med bland annat polishelikopter och har avspärrat området för teknisk undersökning.

Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans. Polisen behandlar händelsen som ett grovt rån och har flera patruller i området för att samla information och söka efter gärningsmännen. Ytterligare uppdateringar väntas allt eftersom utredningen fortskrider.

BILDEXTRA: Stort polispådrag efter rån i Västertgård

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 15:58
Senast uppdaterad: 23 april 2024 19:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors