Företag i fokus:

INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars

pressbild polisen

Pressbild: Polisen.

Roten till alla bankkontroller som sker nu och som har drabbat många oskyldiga, verkar vara en hemlig rapport som kallas ”Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”.

Polisrapporten kom ut 2020. Därefter bildade Polisens nationella operativa avdelning, Noa, ett team – Samlit (Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Task Force) – med Svenska bankföreningen samt de fem storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank och Danske Bank.

I ett pressmeddelande från 2021 där chefen för Noa, Linda H Staaf, uttalar sig står följande:

”Polisens samarbete med de fem största bankerna mot penningtvätt som inleddes på försök förra året har varit framgångsrikt och blir nu en del av det ordinarie arbetet”.

Den utvärdering som gjorts sade att arbetet är lyckat och att arbetet skulle permanentas och utökas till alla banker.

Jag har tidigare ifrågasatt denna rapport, som enligt min mening var undermålig, och dessutom ifrågasatt hur det kom sig att ingen vare sig hade åtalats eller dömts i samband med kontostängningarna.

Staaf talade osanning och förde många bakom ljuset. Nu har det visat sig att hon inte var kvalificerad till sin chefstjänst.

Nu måste åklagaren även ta upp detta i sin utredning om hur det kunde tas fram en sån undermålig polisrapport på hennes uppdrag samt att detta har lett att hundratals oskyldiga människor har fått sina bankkonton stängda på lösa antaganden och andra grunder som inte är relevanta.

Linda Staaf har förstört livet för många oskyldiga människor i Södertälje. Hon måste ställas till svars. Skrota alla beslut om bankkontostängningar som rör Södertälje.

Özcan Kaldoyo

Läs även:

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 18:54
Senast uppdaterad: 11 januari 2023 20:15

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors